Суспільство

Ікона, перед якою моляться люди, що мріють про щасливе сімейне життя, з’явилася в Катерининській церкві

Традиційно до Катерининської церкви, що в Чернігові, приходить багато людей, адже храмів ПЦУ в Чернігові небагато.

А недавно отець Роман, настоятель храму, повідомив, що в церкві з’явилася нова ікона «Святе сімейство».

«Ікона «Святе сімейство» є канонічним зображенням як у православній, так і в католицькій церкві. Наша – написана так, як велить канон православної церкви. Відповідно, там зображене Святе сімейство, тобто Йосиф-старець, Пресвята Богородиця і немовля Христос. Але на хартіях також зображений Христос як агнець Божий у вигляді ягнятка. Як пише Святе Письмо: «Агнець Божий, який бере на себе гріхи світу». Адже пророками провіщено, що має прийти Спаситель світу, як агнець Божий, який іде на заколення. Тобто віддає себе заради людей. Також там зображений Іван Хреститель у дитячому віці та Яків, брат Господній, який тримає в руках хартію з написом: «Наблизьтесь до Бога, то й Бог приблизиться до вас». Це слова із Послання святого апостола Якова», – пояснює отець Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уродженка Коропа написала книжку про українську кухню шведською мовою та стала «Зіркою року» у Швеції

Тож фактично в одній іконі ніби поєднані дві, які відділяє хартія. Але водночас канон повністю витриманий. Тож не випадково робота майстрів над цією іконою тривала доволі довго.

За словами отця Романа, перед такими іконами моляться люди, які хочуть створити сім’ю, чи люди, які вже створили родину та просять Бога, щоб вона була благословенною, щоб Господь її охороняв. Звісно, моляться перед такою іконою і про дарування дітей.

«Вона обрамлена цікавим візерунком. Це калина, мак, жолуді та дубові листочки. Тобто в традиційному українському стилі. Але ці зображення не відволікають увагу від основної композиції.

Працювали місцеві, чернігівські, іконописці – Марина Кондратенко та її чоловік Володимир. І позолочені німби – також робота місцевого майстра.

Ці художники писали й інші ікони для Катерининської церкви: Преподобного Меркурія, військову Покрову і Богородичні ікони. І взагалі в багатьох храмах Чернігова і Чернігівщини, можливо, і за межами, є роботи цих майстрів», – розповів священник.

Щоправда, авторство ікони справедливо належить отцю Роману. Адже задум, як і проєкт ікони, який саме вона має мати вигляд – це його бачення.

Ікона виконана у стилі українського бароко. Тому має досить багатий і привабливий вигляд.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Роман Кіник

Ще статті по темі

Back to top button