Суспільство

12 речей, які роблять нас дурнішими

За результатами досліджень різних університетів було складено такий перелік:

  1. Перегляд реаліті-шоу. Австрійські вчені провели дослідження, учасникам якого запропонували подивитися реаліті-шоу й одразу ж пройти тест на перевірку знань. Учасники, які дивилися реаліті-шоу, впоралися з тестом гірше за тих, хто його не дивився.
  2. Цукор. Постійне вживання цукру протягом 6 тижнів уповільнює роботу мозку, ускладнює запам’ятовування та навчання. Це дослідили вчені з Каліфорнійського університету.
  3. Одночасне виконання кількох дій. Людям, які використовують кілька електронних засобів одночасно, важко зосередитися, контролювати свою пам’ять і переходити від однієї справи до іншої. Такі висновки дослідників із Стенфордського університету.
  4. Жувальна гумка. Її жування погіршує короткочасну пам’ять, зокрема впливає на запам’ятовування послідовності та відмінних рис, — це результати досліджень у Кардіффському університеті.
  5. Ожиріння. Кентський університет досліджував понад 100 осіб, які страждали на ожиріння, до того, як їм було зроблено операцію зі зменшення об’єму шлунка. До операції їхня пам’ять була гірша за середню. Однак через 12 тижнів після операції результати їхнього тесту покращилася, і пам’ять уже вписалася в межі норми для дорослих людей.
  6. Наради. У сучасному світі наради вважаються звичною справою для ефективної роботи. Однак вчені Віргінського коледжу виявили, що групові збори знижують прояв розумових здібностей, зокрема в жінок. Обговорення вироку декількома суддями чи коктейльна вечірка – все це належить до групового оточення, що значно впливає на здатність вирішення проблем.
  7. Тілесні покарання в дитинстві. У ході масштабного дослідження було виявлено, що причиною понад 5 % усіх розумових порушень є ляпанці чи інші форми тілесного покарання в дитинстві. Такі покарання призводять до зниження рівня розумового розвитку та появи розумових порушень. (Університет Манітоби)
  8. Презентації PowerPoint. За твердженням командувачів армії США, презентації PowerPoint роблять людей дурнішими. Програма Microsoft не сприяє обговоренню, розвитку критичного мислення й обдуманому прийняттю рішень.
  9. Пасивне куріння. Крім інших численних шкідливих впливів, куріння знижує рівень IQ і успішність у школі в дітей, які часто беруться за цигарку. (Мічиганський університет)
  10. Стрес. Стресова ситуація сприяє скороченню зв’язків між нейронами мозку і викликає сплутаність в оцінці послідовності подій. Накопичений стрес викликає скорочення сірої речовини в передлобній частині кори головного мозку та знижує здатність зберігати і відтворювати інформацію. (Yale Stress Center)
  11. Снодійні та антидепресанти. Постійний прийом цих лікарських речовин украй шкідливий. Вони можуть викликати втрату пам’яті (навіть амнезію), недоумство та думки про суїцид. А в тих, хто приймає обидва препарати одразу, спостерігається уповільнення роботи ЦНС. (Американська асоціація пенсіонерів)
  12. Дефіцит йоду. Наш організм потребує йоду в невеликій кількості. Однак надзвичайно важливо, щоб йод був ще до народження. У внутрішньоутробному періоді дефіцит йоду може призвести до серйозних фізичних і розумових порушень. У дорослої людини нестача йоду може призвести до скорочення рівня IQ.

 

Автор: Олександр Лень

Ще статті по темі

Back to top button