Суспільство

125 кілометрів на одному заряді: раціоналізатор з Борзнянщини змайстрував електробайк

28-річний Олександр Будня із Сиволожа, що на Борзнянщині, власноруч склав електробайк, здатний проїхати на одному заряді 125 кілометрів. Максимальна швидкість, яку розвиває винахід на колесах, – 50 кілометрів на годину.

Хоча на ньому і стоять колеса з велосипеда, однак на рамі немає педалей. Свій винахід Олександр Бундя назвав «Пантерою». «Пантера» раціоналізатора з Сиволожа, це – щось середнє між велосипедом та мотоциклом. Власне, педалі там і не потрібні: натиснув кнопку, витиснув гашетку – і вперед!

«До цього в мене був електровелосипед, який я переобладнав із гірського, – каже конструктор-самоучка. – Захотілося зробити щось комфортніше, і ось зробив “Пантеру”».

Копіювати чужі вироби Олександр Бундя не захотів, тому вирішив змайструвати своє. Конструкторську науку освоював на спеціалізованих форумах в Інтернеті.

«Раму зварив із старого велосипеда та метало профілю, сидіння зробив із дошки, поролону та старої замшевої куртки, – розповідає винахідник. – Переднє колесо, заднє мотор-колесо, контролер та батарею взяв із старого електровелосипеда. Тут також стоїть міні-комп’ютер, який показує швидкість, дальність, температуру повітря, час».

Коли ж сільський винахідник поставив «Пантеру» на колеса, виявилось, що однієї батареї замало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині живе людина, до якої не чіпляється COVID-19

«Я поїхав до Борзни, а дорогою назад акумулятор розрядився», – пригадує Олександр.

Відтак він замовив та поставив додатковий акумулятор. Для повної зарядки обох батарей потрібно 3-4 години. Заряджає їх від звичайної розетки за допомогою спеціального зарядного пристрою.

За словами Олександра Бунді, при повній зарядці його електоробайк здатен здолати шлях, протяжністю 125 кілометрів. Цього достатньо, аби з’їздити до Борзни чи Ніжина і повернутись назад, ще й батарея не розрядиться.

«Якщо «газ в пол», то проїде десь 110 кілометрів. Максимальна швидкість, яку розвиває байк, – 50 кілометрів за годину», – додає раціоналізатор.

Доробку сільського винахідника дивуються його односельці.

«Буває, зупиняють, запитують, що воно таке, – каже Олександр. – Дивуються, хвалять, запитують, чи можна і собі таке зробити. Коли мова заходить про ціну, то бажання швидко відпадає».

За словами Олександра, собівартість такого виробу складає близько 30 тисяч гривень. Звісно, для багатьох селян це – чимала сума. Але, скажімо, велосипед на електричному заряді – більш підйомна річ. Молодий чоловік змайстрував такий для свого батька.

«Змайстрував за пару годин. Поставив ручку газу, акумулятор та переднє колесо, – каже сиволозький кулібін. – Все обійшлося у 8 тисяч гривень. Дальність поїздки на такому велосипеді – 20 кілометрів. Там стоїть мотор потужністю 230 Вт. Велик розвиває швидкість до 30 кілометрів в годину. Якщо раптом розрядився акумулятор, можна крутити педалі і доїхати в потрібне місце своїм ходом».

Ринок електротранспорту активно розвивається не лише у світі, але й в Україні. Олександр Бундя переконаний, що за цим майбутнє. Питання лише в тому, коли винайдуть і запустять на ринок потужні батареї.

«Це може бути і якийсь міні-реактор, – розмірковує раціоналізатор. – У будь-якому разі, за електротранспортом – майбутнє».

Для себе ж Олександр планує переобладнати китайський мопед «Дельта», поставивши туди кіловатний мотор та більш потужну батарею. Винахідник мріє і про те, щоб колись власноруч скласти і свій перший електрокар. Втім, електромобілі – задоволення не з дешевих і потребує суттєвих капіталовкладень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Віталій Назаренко, газета «Чернігівщина»

Ще статті по темі

Back to top button