Суспільство

13 листопада – відзначення пам’яті жертв Батуринської трагедії

Ця трагічна історична подія відбулася 2 листопада 1708 року за існуючим тоді юліанським календарем. Його часто ще називають «старий календар» або «старий стиль».

Проте, День пам’яті в наш час — 13 листопада за сучасним григоріанським календарем.

До речі, перехід з юліанського на григоріанський календар (його часто називають «новим») у нашій країні був здійснений за рішенням Малої Ради Центральної Ради Української Народної Республіки від 25 лютого 1918 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Батурині славетне минуле популяризують

Іншими словами, якщо ми хочемо відзначити пам’ять жертв Батуринської трагедії точно у день події, то необхідно перевести дату трагедії за юліанським календарем на дату за григоріанським календарем: з 2 листопада 1708 року на 13 листопада 2020 року.

Чи правомірно війська тодішнього агресора під командуванням Олександра Меншикова, які безпосередньо відповідальні за військовий злочин і злочин проти людяності — Батуринську різанину, називати «московськими військами», може все ж таки правильно буде «російські війська»?

У 1708 році цар Петро Перший очолював державу під назвою «Московське царство». Держава Московське царство існувала з кінця 15 століття. Так, у Соборному Уложенні 1649 року використано назву «Московское государьство».

У 1721 році Петро Перший проголосив себе імператором, а назву держави було змінено на «Всеросійська імперія».

Таким чином, правомірно називати війська тодішнього агресора, які здійснили військовий злочин і злочин проти людяності щодо військовополонених і цивільного населення міста Батурин держави Військо Запорозьке(історики називають цю державу «Гетьманщина»), саме як «МОСКОВСЬКІ війська».

Сергій БУТКО,

Український інститут національної пам’яті

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 

Ще статті по темі

Back to top button