Суспільство

18 млн гривень на виготовлення надмогильних меморіальних пам’ятників для загиблих Захисників: зміни в програмі розвитку

Під час виконкому 27 березня в ЧМР погодили зміни та доповнення до Комплексної цільової Програми розвитку житлово-комунального господарства міста Чернігова на 2021-2025 роки. Зокрема, питання, розглянуті на виконкомі, стосувалися житлово-комунального господарства, забезпечення благоустрою кладовищ, поточного ремонту й утримання благоустрою м. Чернігова.

Зміни в програмі стосувалися виготовлення та встановлення стилізованих надмогильних меморіальних пам’ятників на секторах військових поховань. 

«Це Яцево, в секторі, який ми виділили окремо для поховання військовослужбовців. Якщо рідні загиблих Захисників хочуть поховали захисників у цьому секторі, де будуть типові пам’ятники, то ми це зробимо за кошти громади – закладаємо в програмі на 2024 рік гроші на перші 100 пам’ятників. А якщо людина хоче встановити інший будь-який пам’ятник, то компенсація від міста, як і була раніше – 20 тисяч гривень», – зазначає в.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Зокрема, йдеться про 18 мільйонів 382 тисячі 500 грн, які збираються виділити в 2024 році на виготовлення та встановлення надмогильних меморіальних пам’ятників для загиблих Захисників. Проте за відповідне рішення мають проголосувати не лише виконавчий комітет ЧМР, але й депутати. А загалом на забезпечення благоустрою кладовищ, діяльності спецслужби та поховання безрідних у м. Чернігові планують виділити 124 мільйони 940 тисяч 300 грн.

Зміни в програмі стосуються і поточного ремонту й утримання в належному стані об’єктів благоустрою у м. Чернігові. Зокрема це стосується забезпечення благоустрою в громадських місцях, на який планується виділити 18 млн 756 тис. 900 грн. Приблизно 3 мільйони 200 тис. грн у цій програмі відведено для ремонту йутримання фонтанів міста і 3 мільйони 867 тис. 500 грн – на ремонт зупинок. 

Загалом у 2024 році на Комплексу цільову програму розвитку житлово-комунального господарства міста Чернігова планують виділити 3,7 млрд грн. Найбільше – на забезпечення проведення будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів транспортної інфраструктури – 2 млрд 191 млн грн.

Окрім цього, на нараді виконавчий комітет погодив чергові виплати для сімей загиблих Захисників і Захисниць України. Одноразову матеріальну допомогу отримають 17 членів родин. Загальна сума виплат становитиме понад 970 тис. грн.

Також одноразову матеріальну допомогу отримають чернігівці, у яких пошкоджене житло внаслідок бойових дій. Цю допомогу отримають шестеро власників приватних будинків на загальну суму 69,3 тис. грн; двоє осіб отримають часткову компенсацію на відновлення вікон – 20,7 тис. грн.

Оксана Замятін

Ще статті по темі

Back to top button