Суспільство

30 найбільших злочинних схем у земельних відносинах: у Чернігові говорили про корупцію (Відео)

Обласний антикорупційний форум зібрали в Чернігові. До облдержадміністрації завітали представники громад, силових структур, прокуратури, НАЗК та інші.

«Для нас сьогодні надважливо зрозуміти, що корупція не там десь зверху. Це кожен день. Це відбувається на низах. І з децентралізацією ваша робота так само несе корупційні ризики»,- Анна Коваленко, голова Чернігівської ОДА.

Акцент зробили на корупції в земельній сфері. Заступник голови Нацагентства із запобігання корупції зазначив, що це особливо актуально після відкриття ринку землі. Вже створено великий звіт про 30 найбільших корупційних схем у земельних відносинах.

«Описує 30 найбільших корупційних схем, що діють у сфері земельних відносин, які чинники спонукають до цих схем, через які можливості та недоліки в законодавстві та в практиці реалізації вони можливі. Описує, як ці корупційні ризики в таких схемах можна подолати»,- Іван Пресняков, заступник голови НАЗК.

«Законопроєкт 2450 щодо змін до нашого закону, яким передбачається створення єдиного порталу викривачів. Це окремий інструмент, НАЗК зараз над ним працює, і з наступного року в нас буде єдиний портал для всіх викривачів, кожна організація зможе отримати свій кабінет. Якщо працівник захоче повідомити про корупцію, він зможе зробити це дуже легко через портал»,- Сергій Деркач, керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директором Бюро економічної безпеки хоче стати чоловік із Чернігова

Під час форуму керівники громад розповіли про земельні проблеми, які їм довелося вирішувати. Зокрема голова Березнянської громади звернувся до представника управління Держгеокадастру щодо передачі 9,2 гектара землі.

«30 числа на публічній карті було висвітлено, що ця земельна ділянка поділена. 18 травня ми дізнаємося, що були подані заяви громадян, 19-го Геокадастр надав дозвіл на поділ земельної ділянки. До відома нас ніхто не ставив, не запитував. В мене питання до Держгеокадастру – як можна розцінювати це діяння?»,- Володимир Павленко, березнянський селищний голова

«Земельний кодекс зобов´язує виконувати ці дії за заявами громадян. Ці ділянки не входили в список із інвентаризації земель»,- Ігор Пузан, начальник Управління землеустрою, використання та охорони земель Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області.

Батуринського міського голову обурило те, що громаді не надали 10 гектарів землі для будівництва сміттєпереробного заводу. Він наголосив, що ця ділянка віддалена від населеного пункту.

«Звертаюся я в ОДА і прошу віддати 10 га землі під сміттєзвалище і під будівництво сміттєпереробного заводу. Нам відмовляють. І через місяць-два починають цю землю роздавати. Ну, певно, в нас екологія в області чудова, нащо нам той завод? Зате по 2 га ми можемо роздати всім»,- Леонід Душа, батуринський міський голова.

«Я вам скажу, що землі промисловості не можуть видаватися, але, на жаль, у нас трапляються такі дива, що їх якимось чином виділяють, при чому як землю ОСГ – по 2 га. Це якраз є корупційний ризик. На мою думку, не може існувати право безоплатної приватизації, бо ним користуються виключно з корупційною метою. Повинні існувати запобіжники з вчинення корупційних правопорушень»,- Іван Кравчук, в.о. керівника відділу детективів НАБУ.

Іван Кравчук зазначив, що таким запобіжником є невідворотність покарання. Окрім цього, на форумі говорили про інші важелі, що запобігатимуть корупції. Також наголосили на важливості ролі керівників державних структур у виявленні корупційних схем.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button