Суспільство

4-денний робочий тиждень: чернігівці оцінили ініціативу світової економічної спільноти

Чотири дні працюємо – три відпочиваємо. Саме таку перспективу на майбутнє обговорили на міжнародному економічному форумі 2019 року в Давосі. Більшість експертів оцінили це як «кидання» теми в маси для обговорення. Сильні світу цього хочуть побачити реакцію, як керівників різних держав, так і пересічних громадян.

Як вони сприймуть таку можливість. Мотивували ініціативу так: мовляв із прогресом технологій потреба в довготривалому робочому часі зникає. Історія показує: триває постійне скорочення годин на роботі. Порівняно не так давно Генрі Форд здійснив революцію в масовому виробництві з переведенням робочого тижня на 40-годинний, замість 60-годинного.

ЧЕline поцікавився в пересічних жителів Чернігівщини, як вони ставляться до таких ініціатив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна лідирує у світі з відтоку робочої сили

«Ваше ставлення до 4-денного робочого тижня?»

вікторія АлександроваВікторія Александрова: «Негативно. У нас і так достатньо святкових днів. Якби наша економіка була розвинена на рівні Південної Кореї або Китаю, то без питань. Але, можливо, одним із чинників розвитку цих країн є працьовитість і те, що люди працюють більше за нас й ефективніше».

олена гірченкоОлена Гірченко: «На мою думку, 4-денний робочий тиждень – це досить великий привілей для країни із високим економічним рівнем. Якщо говорити про нашу державу, то це радше схоже на економію у виплаті заробітної плати, тобто додаткове обмеження для працівника. Додатковим питанням буде те, чим будуть зайняті люди в додатковий вихідний? Якщо ж це відбувається без утримання заробітної плати і працівник може собі дозволити у вільний день зайнятися самоосвітою, саморозвитком, мандрівками, тобто відпочивати якісно, то, безумовно, це буде позитивне явище».

сергій шадураСергій Шадура: «Я особисто позитивно ставлюсь до такої ідеї, але, з огляду на реалії, розумію, що ідея не має перспективи впровадження найближчим часом в Україні. Статистика заробітних плат Чернігівщини є однією з найгірших у державі. Зменшення робочого часу позначатиметься на розмірі оплати, як приклад, продукти в супермаркетах: 0,8 кілограма, 0,85 літра.

Явний маркетинговий хід, ціна не змінилася, а прибуток зріс. Також треба зважати на фактор трудової міграції, умови праці тощо».

олег герасименкоОлег Герасименко:

«Це дуже далека перспектива і для тих, хто працює на зарплату. Ті, хто працює на себе, дотримуватимуться власного графіку роботи».

 

олександр назаренкоОлександр Назаренко: «Для мене часто і семиденний робочий тиждень видається надто коротким. Бо не встигаю зробити все, що запланував і що потрібно. Але, можливо, це через неорганізованість і невміння правильно розподіляти час. Якщо експерти вважають, що чотириденний тиждень цілком достатній для роботи, а решту часу людина займатиметься приємнішими речами, то, мабуть, якийсь сенс у цьому є. Але я особисто собі такого не уявляю, бо робота для мене – і заробіток, і хобі, і стимул для оптимізму та руху вперед».

ігорь школаІгор Школа: «На жаль, ситуація в економіці нашої країни не дозволяє цього зробити. Спершу треба підняти економіку до рівня європейських країн, а потім вже розмовляти про скорочення робочого тижня. Ми, українці, не всі навчилися працювати у себе вдома з такою віддачею, як працюємо чи працюють за кордоном. У нас є проблеми з раціональним використанням робочого часу, з плануванням та й взагалі з кадрами. І, на жаль, це не залежить від рівня оплати праці. Давайте побудуємо економіку в країні, а потім вже будемо вирішувати питання скорочення тривалості робочого тижня або робочого дня».

юрій андрієвськийЮрій Андрієвський:

«Безперечно, це дуже приваблива ідея, але вона не може бути використана для багатьох професій (наприклад, вчитель, особливо початкових класів) через низку об’єктивних причин. Тому її перспектива видається сумнівною».

михайло якубівМихайло Якубів:

«Питання не до мене. У священика сім робочих днів на тиждень. А згідно з Біблією, шість днів працюй, а сьомий віддай Богові, що не означає «нічого не роби».

денис домоцькийДенис Домоцький:

«Ви знаєте, нам, учителям, постійно бракує часу: мало 45 хвилин, мало 5 днів. Не думаю, що варто зменшувати робочий тиждень, хіба до двох днів. Залишити вівторок і середу Жартую. Якщо чесно – я про це ще не думав».

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Позитивно! В Швецыи уже есть такое,только сколько будет заработок?

  2. Было бы хорошо. Очень не хватает выходных, я думаю для многих женщин у кого дети, огород, престарелые родители, и по дому надо все успеть и еще на работу бегать.

Back to top button