Суспільство

40% населення області зосереджено в Чернігові, Ніжині та Прилуках

На початок поточного року чисельність населення України становила 42,2 млн осіб, серед яких 1 011,5 тис. – жителі Чернігівської області. Дві третини населення регіону проживає в міських поселеннях. 40% усього населення зосереджено в містах Чернігів, Ніжин і Прилуки. Найменш чисельними є Срібнянський і Талалаївський райони.

Середній вік жителів області – 44 роки. У сільській місцевості населення старше, ніж у міських поселеннях (46 років і 42, відповідно). Середній вік жінок (46 років) вищий, ніж чоловіків (40).

Гендерна структура населення характеризується переважанням жіночої статі: на 1 000 жінок налічується 833 чоловіки.

У віковій структурі досить вагомою (67%) є частка населення віком 15-64 роки – основного постачальника трудових ресурсів. Кожен п`ятий житель області перебуває в поважному віці (65 років і старші). Водночас питома вага дітей у віці до 14 років становить лише 14%.

Про це повідомляє Головне управління статистики у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Населення області має мільйонні борги за житлово-комунальні послуги

На Чернігівщині, як і в решті регіонів України, гостро стоїть питання спроможності населення відтворити себе в наступних поколіннях. За минулий рік чисельність населення в області скоротилася на 13,3 тис. Це відбулося переважно за рахунок порушення рівноваги між процесами народжуваності та смертності: на 100 померлих припадало 40 живонароджених. У 2017 році народилися 7,6 тис. малюків, три чверті з них – у батьків, стосунки яких були зареєстровані.

Протягом року в області створено 5,6 тис. нових сімей, що в 1,8 разу перевищує кількість зареєстрованих розлучень.

Ще статті по темі

Back to top button