Суспільство

44 трансформатори: енергетики Чернігівщини отримали гуманітарну допомогу від міжнародних партнерів

21 грудня, напередодні Дня енергетика, АТ «Чернігівобленерго» отримало дуже значущий подарунок від своїх міжнародних партнерів – 44 трансформатори. Вручати їх до Чернігова приїхали Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемар Серапінас і генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міненерго Роман Андарак. Про це повідомляють у Chernihiv Oblenergo.

– У період активних бойових дій на Чернігівщині було пошкоджено понад тисячу об’єктів енергетичної інфраструктури. Технічні рішення, які ми ухвалювали, щоб подати напругу своїм споживачам, були тимчасовими. Передбачалося, що пошкоджені та зруйновані об’єкти будуть капітально відновлені в подальшому. Однак обстріли, які й досі тривають у прикордонних районах, додають до списку пошкоджених нові об’єкти. А це і додаткова робота, і додаткові потреби в обладнанні, – наголосив при зустрічі технічний директор АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик. – Силові транформатори, які ми отримали сьогодні, – це обладнання саме для відновлення розподільних електромереж, якого ми зараз дуже потребуємо, адже протягом лютого-березня на території обслуговування нашого Товариства їх було пошкоджено понад тисячу.

– На жаль, жодна енергетична система у світі не розрахована на прицільні обстріли. Загалом зараз складно оцінити масштаби уражень енергетичних об’єктів України у якихось відсотках чи обсягах. Це все буде підраховано уже після закінчення бойових дій, коли ми матимемо повний доступ до всієї території країни. Поки що для себе ми розуміємо, що пошкодження становлять приблизно 50-60%. Окрім того, обладнання та матеріалів для відновлення потребує практично весь енергетичний сектор, – пояснює Роман Андарак. – Дуже необхідні, наприклад, високовольтні трансформатори, а це доволі вартісне обладнання, яке виготовляється під замовлення, його просто немає в наявності. Ми активно працюємо з нашими міжнародними донорами та партнерами, щоб знайти і замовити його, за можливості, домовляємось із виробниками, щоб вони виготовили його поза чергою. Але, окрім таких великих об’єктів, пошкоджені ще й розподільні мережі, для відновлення яких потрібно також чимало обладнання (в тому числі трансформаторів різної потужності) та матеріалів.

– Ми переживаємо уже десятий місяць цієї страшної війни і добре розуміємо, як Україні потрібна допомога. Важлива допомога будь-яка – політична, військова, психологічна, експертна, але зараз, взимку, коли рашисти атакують енергетичні об’єкти, дуже важлива саме допомога енергетична, і я дуже пишаюсь, що така допомога Україні надходить із моєї країни, пишаюся представляти тут Литву, – говорить Вальдемар Серапінас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергетичний терор: що спільного між Чернігівщиною і Молдовою

44 трансформатори для «Чернігівобленерго» – це комплексна допомога, виділена спеціально для України. Вальдемар Серапінас зізнається: знайти це обладнання було доволі складно, та й загальна сума, яку Литва витратила на них (а це понад сім мільйонів євро), для такої маленької країни немала.
– Чернігівщина – прикордонна область, яка постійно обстрілюється, це і стало одним із основних критеріїв при виборі, кому ж надати цю допомогу, – уточнює він. – Литва була, є і буде з вами. Ваша боротьба проти рашистів – це і наша боротьба. Повірте, для Литви це є аксіомою, яку розуміють і підтримують усі!

– Величезна подяка всім міжнародним партнерам, які нас зараз підтримують! Саме завдяки іноземному обладнанню, яке надається нам як гуманітарна допомога, Товариству навіть за таких складних умов, що спостерігаються протягом останніх місяців, вдається здійснювати необхідні ремонти в мережах і виконувати своє головне завдання – постачати споживачам таку необхідну електроенергію. Для нас ваша допомога і підтримка мають просто неоціненне значення! – наостанок подякував гостям Сергій Фелик.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button