Суспільство

5 рок-мемуарів 2021 року, на які слід звернути увагу

Фото Hatice Yardım з Unsplash

 

Світ року є настільки цікавим, що в ньому слід робити нотатки. Дейв Грол вирішив опублікувати власний погляд на історію гурту Nirvana й видав мемуари «Оповідач» (Storyteller) про його перебування у найвідомішій грандж групі.

Однак така ідея прийшла в голову не лише Гролу. У 2021 році світ побачили книги спогадів від багатьох музикантів та експертів музичної індустрії. Якщо ви ще про них не чули, то ось п’ять найцікавіших варіантів.

 «Оповідач» Дейва Грола

Ті, хто очікує від колишнього барабанщика гурту «Nirvana» купу бруду, будуть розчаровані. Автор характеризує свою книгу, як «збірку моментів» і читати її можуть навіть цілими сім’ями, адже він писав її для своїх доньок.

Тим не менше, ці мемуари дуже цікаві. В них ви знайдете оповіді про його перший тур у віці 18 років, а також про цілий шлях гурту аж до їх появи в Rock & Roll Hall of Fame у 2014 році.

Він також розповідає про взаємини з Куртом Кобейном і смуток після його суїциду на початку 90-их років. Пізніше він надихнув своїм черговим успіхом вже з гуртом «Foo Fighters»., що робить цю книгу практично обов’язковою для прочитання цієї осені.

«Запалити ніч: життя, смерть і гра на гітарі разом із гуртом The Doors» Роббі Крігера

Ви коли-небудь замислювалися над тим, як це — бути в одному з найбільших рок-гуртів усіх часів разом зі знаменитим Джимом Моррісоном? Роббі Крігер, гітарист The Doors, відчув це на власній шкірі й написав про це цілу книгу— і вийшла вона особливо інтригуючою.

Автор вирішив написати її у вигляді серії віньєток. Розповідається тут про все — як Джим закохався у музику, де він купив свою першу гітару та якими були перші концерти The Doors у крихітних барах та в порожніх двориках. Він також роз’яснює сумнозвісний інцидент у Нью-Хейвені, коли Моррісона  заарештували прямо під час виступу через образу поліцейського.

Крігер також розповідає про свої власні проблеми та знаходить тонкий баланс між злетами й падіннями у своєму житті. Хоча ми ніколи не побачимо такого вичерпного твору авторства Джима Моррісона, для багатьох шанувальників The Doors цієї книги може бути достатньо. 

«Виверження: бесіди з Едді Ван Халеном» Бреда Толінскі та Кріса Ґілла

Музика Едді Ван Халена була неймовірним подарунком, який він залишив нам після своєї смерті у жовтні минулого року. Проте він також записав понад 50 годин інтерв’ю з рок-журналістами Бредом Толінскі та Крісом Ґіллом.

Цей дует зібрав їх у чудові мемуари, в яких повністю охоплюється життя рок-легенди, від виховання в голандськомовній сім’ї до сходження на вершину слави у 1970-х роках. В них також йдеться про особливості характеру Едді, як-от його інтерес до дивних інструментів та одержимість модифікаціями гітар.

Інтерв’ю вийшло настільки близьким і особистим, що може складатися враження, наче ви розмовляєте з Ван Халеном, а не слухаєте його через двох письменників.

«Нерозділене захоплення: мемуари» Стівена Ван Зандта

Шанувальники року звикли до розповідей своїх улюблених виконавців про різноманітні проступки починаючи від зловживання наркотиками і закінчуючи ігровою залежністю. Однак Стівен Ван Зандт не такий. Як і його найкращий друг Брюс Спрінгстін, легендарний виконавець родом із Нью-Джерсі ніколи не був прихильником сильнодіючих речовин, і волів натомість присвячувати свій час створенню музики та рідкісній появі у відомих телешоу.

Кар’єра в нього була блискуча. Ван Зандт, також відомий як Маленький Стівен, вів активне життя, він вів популярне радіо-шоу в стилі гаражного року, заснував компанію зі звукозапису та навіть займався створенням ініціативи у галузі художньої освіти. Це робить його мемуари особливо захоплюючими.

Після переконливих спогадів Спрінгстіна, уродженця Нью-Джерсі Ентоні Бурдейна та автора «Гри престолів» Джорджа Р. Мартіна, починає складатися враження, що може в тому регіоні якась особлива вода, адже звідти походить стільки успішних письменників.

«Led Zeppelin: біографія» Боба Спітца

Створити ідеальну книгу про один із найкращих рок-гуртів у історії просто неможливо. Однак робота Боба Спітца заставляє задуматися над такою імовірністю.

Музичний менеджер, а пізніше письменник в списку клієнтів якого були навіть Брюс Спрінгстін та Елтон Джон), створив неймовірну книгу, яка на більше ніж 700 сторінках помістила понад 150 інтерв’ю з партнерами гурту Led Zeppelin на понад.

Якщо вас цікавлять історії про дебоширство рокерів, ви їх там знайдете, але також ви зможете прочитати і про смерть барабанщика Джона Бонама.

Зрозуміло, що робота над цією книгою зайняла Спітцу тисячі годин часу, але результат вийшов настільки видатним, що зацікавить навіть тих, хто ніколи не був фанатом гурту Led Zeppelin.

рекл

Ще статті по темі

Back to top button