Суспільство

6 закладів професійної освіти Чернігівщини подали заявки на участь у державній програмі з оновлення майстерень

6 закладів професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівщини подали заявки на участь у державній програмі з оновлення майстерень – створення на базі закладів навчально-практичних центрів (далі – НПЦ).

«Створення таких НПЦ сприятиме розвитку професійної освіти, формуванню її позитивного іміджу та ефективності освітнього процесу, що, у свою чергу, в майбутньому впливатиме на відновлення та відбудову країни. Також це дозволить закладам освіти здійснювати підготовку робітничого потенціалу за актуальними для регіону та держави професіями, пройти перенавчання або підвищити кваліфікацію вже працюючим робітникам. На реалізацію цієї програми в 2024 році держава передбачила 500 млн гривень».

Про це повідомляє начальник управління освіти та науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

Отже, в Ніжинському професійному аграрному ліцеї пропонують створити НПЦ аграрних технологій «АгроПростір», який поповниться сучасними стенд-тренажерами, роторним комбайном, картоплесажалкою та сівалками, домкратами, культиватором тощо.

На базі Чернігівського вищого професійного училища планують відкрити НПЦ з обробки металів з новітніми токарним та плоскошліфувальним верстатами, стрічковою пилою по металу тощо.

У Сновському вищому професійному училищі лісового господарства запропонували створити НПЦ «Інноваційні технології – нова концепція сучасного лісівництва», куди закуплять безпілотні літальні апарати, мульчери лісові для тракторів, тренажери-симулятори з підготовки операторів харвестера тощо.

На базі Чернігівського професійного будівельного ліцею хочуть відкрити НПЦ меблевих технологій з сучасними верстатами, торцювальною пилою, вертикальним пильним центром тощо.

У Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту пропонують дооснастити раніше створений регіональний НПЦ електромонтажних технологій та відновлюваної енергетики новітніми 3-D принтери, термоповітряними паяльними станціями, апаратами контактного точкового зварювання тощо.

Відбір закладів освіти на створення НПЦ здійснюється Міністерством освіти і науки України. Результати будуть оголошені згодом.

Ще статті по темі

Back to top button