Суспільство

«Абрикосовий сад» посадили активісти в центрі Сновська і доглядають за ним (Фото)

У Сновську, в самісінькому центрі, завдяки небайдужим людям понад три роки тому з’явився «Абрикосовий сад».

Сновські активісти фактично відстояли місце для саду, адже там хотіли будувати офіс.

«Ми пішли всупереч цьому бажанню деяких людей із нашого міста, бо багато містян були зацікавлені, аби залишити зелену зону, де росли б дерева і не все було б заасфальтоване. Щоправда, те місце спершу було захаращене, з бур’янами, за якими навіть бордюрів не було видно. Але ми все розчистили і навели лад», – розповідає Любов Данилова, жителька Сновська.

Усе це було навесні, то жителі міста почали приносити на посадку квіти, саджанці деревець і декоративні рослини. Звісно, що саджали рослини всі гуртом.

Перший рік всім узагалі здавалося, що все вийшло дуже гарно, бо порівнювали з тим, як було раніше.

«У місцевого жителя Миколи Бригунця, якого всі називають міським Мічуріним, вдома чудовий сад. То він приносив свої саджанці, надалі приходить і доглядає за деревами, коли треба, то підрізає. Бо знається на цій справі.

А жінки більше займаються квітами. До речі, ініціаторкою створення саду можна також назвати Наталію Бобровник – це дуже активна жінка, свого часу вона була директоркою будинку культури. Тож разом із нею ми доглядаємо за цим садом. І ця справа захоплює. Наприклад, приходжу вирвати якийсь бур’ян і на пів дня можу залишитися працювати. Так само й Наталія. Я поливала сад за свій кошт, бо моя оселя поблизу і маю воду для поливу. Як вже казала, допомагають й інші люди», – пояснює Любов Данилова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вигнання нацистів: Друга світова війна і Чернігівщина (Фото)

Із року в рік квіток в «Абрикосовому саду», саме таку назву дали йому активістки, більшає.

«Люди несуть різні квіти. Ось одна жінка принесла здоровенний мішок ірисів, то треба було саджати. Довелося викопувати дерен, аби посадити ці квіти. Навесні все в саду красиво квітне. Спершу іриси, потім лілії і наприкінці сезону квітнуть чорнобривці», – розказує Любов Данилова.

До речі, сад охрестили «Абрикосовим» недарма, адже абрикоси – це перші деревця, які були висаджені колишнім мером Іваном Михайловичем.

«Ці дерева навіть хотіли спиляти, але ми їх відстояли, і трикутник із абрикосами залишився. Також встановили лавочки, це вже допомогла міськрада», – каже Любов Данилова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Любов Данилова

Ще статті по темі

Back to top button