Суспільство

Алерголог про мандарини: чого в них більше – користі чи шкоди

Сезон мандаринок… Хто з нас уявляє зиму та новорічні свята без цих фруктів на столі? Але, крім насолоди смаком і дози вітаміну С, від цих цитрусових можна отримати й інші «принади» у вигляді алергічної реакції.

Проблема неоднозначна. Насамперед треба з’ясувати, чи справжня це алергічна реакція, і пройти обстеження.

«Є справжня алергічна реакція, вона може проявлятися по-різному: напади задухи, висипання по типу кропив’янки, набряк Квінке. Людям із такою алергією цитрусові слід взагалі викреслити з раціону на все життя», – розповідає лікар-алерголог Чернігівської міської лікарні №1 Олена Ільченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уникнути холодової алергії?

Але бувають ще й псевдоалергічні реакції на цитрусові. Це пов’язано з тим, що під час вживання цитрусових підвищується рівень гістаміну в крові. Цитрусові, зокрема мандарини, як і полуниці, наприклад, шоколад, є продуктом-гістамінолібератором. І якщо людина здорова, організм ніяк на вживання подібних продуктів не реагує. Але в деяких людей може підвищуватися поріг чутливості до гістаміну, і як результат – проявлятимуться отакі подібні на алергічні реакції висипання, невротичні набряки, свербіж, якісь прояви алергічного дерматиту.

«Ці реакції минають після прийому протиалергічних препаратів і сорбентів. Але таким людям рекомендуємо обмежувати вживання цих продуктів, наприклад, не кілограм мандаринок, а одну-дві штучки», – зазначає лікар-алерголог Чернігівської міської лікарні №1 Олена Ільченко.

Рівень гістаміну в крові може підвищуватися в крові в людей у різний період життя. Іноді якісь такі реакції можуть виникати на тлі проблем із шлунково-кишковим трактом, гастритів, виразкової хвороби шлунка, холециститу, каменів у жовчному міхурі.

І навіть якщо вам пощастило і ви можете їсти мандарини кілограмами без будь-яких наслідків, не втрачайте пильності. Як зазначає Олена Ільченко, мандарини дуже важливо мити. Адже алергічні реакції можуть викликати й хімічні речовини, якими обробляють поверхню мандарин для тривалості зберігання. Хімія опиняється на руках, а до неї в кожного свій поріг чутливості. Для одних безслідно минає,  а дехто потерпає від токсикодермії.

Ще статті по темі

Back to top button