Краса та здоров'я

Як уникнути холодової алергії?

Холодна пору року може завдати безліч негараздів організму людини – від застудних захворювань і загострення хронічних недугів до різноманітних специфічних реакцій, наприклад, холодової алергії.

Тривалий час медики вважали, що такого захворювання бути не може, адже немає алергену у вигляді чужорідного білка – нема й алергії.

Втім, останні дослідження підтвердили – алергічна реакція на зниження температури повітря існує, причому це пов’язано з тим, що через дію холоду в капіляри на шкірі людини викидається значна кількість гістаміну, а відтак, з’являються набряки, почервоніння, свербіж, нежить, а іноді й лихоманка та проблеми з диханням.

За статистикою, мало не кожен хоч би раз у житті відчував ознаки такого виду алергії при контакті з холодною водою, особливо під час миття посуду із застосуванням хімічних засобів. Також така реакція може з’являтися після тривалого лікування антибіотиками на тлі загального зниження імунітету після перенесених запальних процесів, загострення хронічних хвороб.

«Якогось особливого лікування холодової алергії не існує, – стверджує лікар-алерголог Чернігівської міської лікарні № 1 Олена Ільченко. – Тому у випадках її проявів ми застосовуємо виключно симптоматичне лікування».

Утім, попередити прояви холодової алергії може кожен. Для цього варто дотримуватися деяких простих правил:

  • Перед виходом взимку на вулицю необхідно змастити відкриті ділянки шкіри будь-якими кремами з гліцерином, малюкам – дитячим кремом.
  • Теплі рукавички, кашне та прикрита капюшоном чи шапкою голова ефективно захистять вас від холоду, а відтак – від алергії.
  • Уникати вживання гострої та печеної їжі, а також солодких газованих напоїв із вмістом бензоата натрію – високоалергійної речовини.
  • Урізноманітнити свій раціон волоськими горіхами, сухофруктами, печеними яблуками.
  • Якщо ви схильні до інших видів алергії, необхідно приймати антигістамінні препарати, призначені лікарем.
  • У разі, коли ви колись вже мали незначні прояви холодової алергії, варто вдаватися до загартовування організму, легких фізкультурних вправ.
  • Не вживати алкогольні напої, адже спирт – потужний алерген.
  • Щоб уникнути холодової алергії взимку, влітку варто якомога частіше підставляти своє тіло сонячним променям. А от люди із досвідом лікування такого виду алергії стверджують – якщо ви хоч би раз на 2-3 роки побуваєте на морі – вірогідність появи холодової алергії буде зведена до мінімуму.

Ще статті по темі

Back to top button