Суспільство

Амброзія: загроза зараження присадибних ділянок

Незабаром настане пора весняно-польових робіт. На жаль, із насіннєвим та посадковим матеріалом існує велика загроза проникнення та подальшого поширення карантинних організмів, які здатні завдати значної шкоди не тільки культурним рослинам, а й здоров’ю людини.

Про це повідомляє управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Однією з небезпечних карантинних рослин, що може поширитись із неочищеним насінням овочевих, квітково-декоративних і багаторічних культур (конюшина, люцерна та інші) є амброзія полинолиста.

Амброзія полинолиста знижує врожайність сільськогосподарських культур. Розвиваючи масивну наземну частину та кореневу систему, вельми пригнічує ріст культурних рослин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивця-алерген: амброзія «у розквіті сил»

2018-02-27_093427Крім того, вона здатна використовувати в два рази більше води, порівняно з злаковими, значно висушує ґрунт, а також різко знижує його родючість, забираючи з нього велику кількість поживних речовин. У разі високої забур’яненості урожай сільськогосподарських культур знижується до 100%. На луках і пасовищах амброзія витісняє злаково-бобові рослини, що значно погіршує кормові якості сіна та знижує продуктивність трав. Рослина амброзії містить гіркі ефірні олії – через це є неїстівною для тварин.

Ця рослина надзвичайно шкідлива для здоров’я людини. Її пилок – сильний алерген, що викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, а це призводить до нападів бронхіальної астми.

Тому фахівці радять бути пильними при виборі насіннєвого матеріалу. Користуватись перевіреними джерелами постачання.

Ще статті по темі

Back to top button