Краса та здоров'я

Вбивця-алерген: амброзія «у розквіті сил»

Надзвичайно сильну алергічну реакцію, у складних випадках – астму, а іноді й летальність здатен викликати в людини пилок шкідливого бур’яну амброзії.

Саме під час цвітіння рослини, наприкінці липня – на початку серпня, перебуваючи на природі, люди мають бути особливо обачні.

«Амброзія – один із найбільш небезпечних карантинних бур’янів в Україні, що останнім часом набуває значного поширення на території Чернігівщини.

Пилок амброзії – сильний алерген, що за допомогою вітру може розноситись на далекі відстані. Він є небезпечним для здоров’я людини, бо спричиняє тяжке захворювання – поліноз.

Пилок, потрапляючи в ніс, бронзи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення верхній дихальних шляхів що призводить до нападів бронхіальної астми», — про це ЧЕline повідомила Наталія Дмитренко, начальник відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Державні фітосанітарні інспектори застерігають: «Самостійно знищувати цей бур’ян, зокрема коли він у стадії цвітіння, слід лише в захисних рукавичках і масці. Адже амброзії властивий ефект, коли шкідлива дія на організм накопичується: на початку контактування з рослиною можна не відчути якоїсь шкоди, а згодом вона проявиться в значній мірі».

У випадку виявлення рослин, підозрілих на амброзію, необхідно повідомити Управління фітосанітарної безпеки в Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 41, або за телефоном (0462) 67-67-72.

Ще статті по темі

Back to top button