Суспільство

Автомобілі-двійники на чернігівських дорогах: як не потрапити в халепу, купуючи автівку

Багато автолюбителів, купуючи автомобіль із пробігом, обґрунтовують свій вибір лише фактором зіставлення ціни та якості автомобіля. Але, на жаль, реалії сучасного ринку старих автомобілів змушують заглиблюватися ще й в історичне минуле того чи іншого транспортного засобу. Дуже часто покупець звертає увагу на автомобіль із заниженою ціною, порівняно з іншими автівками такого ж класу. Руки тягнуться до телефона – і ось потенційний автовласник, дізнавшись загальні параметри комплектації та стану, призначає місце і час купівлі омріяного авто.

Та, як відомо, безкоштовний сир трапляється лише в мишоловці. Тож цілком імовірно, що за дешеву ціну можна придбати на додаток до автівки не лише приховані юридичні, а й кримінальні проблеми.

Як повідомив ЧЕline Сергій Лук’янчук, начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Чернігівській області (філія ГСЦ МВС), упродовж 8 місяців 2021 року РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області було надано близько 25 000 послуг у реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів.

І було зафіксовано такі порушення:

  1. Незаконно змінені або підроблені номери агрегатів транспортних засобів: кузовів – 11; двигунів – 6.
  2. Виявлено агрегати транспортних засобів, які розшукуються: кузовів – 5; двигунів – 6.
  3. Також виявлено один викрадений на території України автомобіль.
  4. Встановлено одну особу, яка перебуває в розшуку.

У разі виявлення таких порушень до сервісного центру викликається підрозділ поліції для подальшого ухвалення рішень, згідно з чинним законодавством.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року:

Усього проведено приблизно 20 000 реєстраційних послуг.

  1. Незаконно змінені або підроблені номери агрегатів транспортних засобів: кузовів – 7; двигунів – 2.
  2. Виявлено агрегати транспортних засобів, які розшукуються: кузовів – 5; двигунів – 6.
  3. Викрадених автомобілів на території України та за її межами не виявлено.
  4. Встановлено одну особу, яка перебуває у розшуку.

Першим і найголовнішим фактором, що має насторожити покупця, є відмова господаря автомобіля з тих чи інших причин знімати авто з обліку. Відмовки можуть бути різні: немає часу, «не хочеш – не бери, за таку ціну до мене вже черга стоїть». Або ж оглядини транспортного засобу заздалегідь призначені на вихідний день, коли сервісні центри МВС не працюють, а продаж треба здійснити «тільки зараз!». Фахова порада: від купівлі такого автомобіля слід відмовитися, оскільки існує доволі багато злочинних схем продажу автомобіля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі чернігівці поділилися думками стосовно ймовірного посилення карантину восени

Що ж таке «двійники» і чим вони небезпечні?

Маючи викрадений автомобіль, шахраєві найлегше «легалізувати» його шляхом перебивання номерів кузова (VIN-коду), виготовивши державні номерні знаки та підробивши техпаспорт на ідентичний такому ж легальному автомобілю. Тобто отримуємо автомобіль, як дві краплі схожий на свого легального «брата».

Це робиться для того, щоб під час перевірки на дорогах співробітники ДАІ в базі бачили легально розмитнений і куплений автомобіль. Але всі проблеми з таким горе-автомобілем почнуться, щойно він приїде в сервісний центр МВС для тих чи інших операцій, або співробітник ДАІ засумнівається в справжності номерних знаків автомобіля. У разі виявлення автомобіль-двійник підлягає вилученню та поміщається на штрафмайданчик, а особа, яка керувала автомобілем у момент затримання транспортного засобу, підозрюється в підробці документів, а це, як відомо, – термін за ґратами.

«Під час продажу автівку-двійника неможливо переоформити. Тож людина не може не знати, що купує. При цих операціях відбувається експертиза автомобіля державним експертом», – у коментарі для ЧЕline зазначив автоексперт Віталій Панченко.

«Експертний огляд автомобіля є обов’язковим і проводиться в усіх випадках реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку, за винятком реєстрації нового транспортного засобу, а також при вибраковуванні. Мета такого огляду — звіряння ідентифікаційних номерів і перевірка реєстраційних документів. Такий огляд є обов’язковим і безкоштовним. Відповідний акт, складений експертом, є обов’язковим у переліку необхідних документів для оформлення послуги в сервісному центрі МВС. Експертний огляд безкоштовний під час отримання послуги перереєстрації.

Дослідженнями фахівця визначається достовірність ідентифікаційних номерів і реєстраційних документів, за результатом чого власник авто отримує висновок експертного дослідження. Це платна послуга і проводиться вона на розсуд власника авто.

Експертне дослідження доцільно обирати в разі, якщо при огляді експерта виникли сумніви в достовірності ідентифікаційних номерів», – пояснив Сергій Лук’янчук.

Щоправда, за словами Віталія Панченка, бум автівок-двійників уже минув.

«Раніше був період, коли «двійників» було багато. Це перед тим, як почали завозити «євробляхи», може років 10 тому. Тоді спостерігався великий потік дешевих двійників. А коли почали завозити «євробляхи», у двійниках відпала потреба. Тим паче, що двійники незаконні. Раніше був спецзагін «Кобра», який полював на цих двійників. Коли почали привозити «євробляхи», вже ніхто нічого не перебивав і техпаспорти фальшиві не робили, почали їздити на номерах Євросоюзу і з техпаспортом Євросоюзу», – розповів Віталій Панченко.

Фахові поради, як не втрапити в халепу

Сергій Лук’янчук, начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Чернігівській області (філія ГСЦ МВС) надав рекомендації людям, як убезпечити себе від придбання автівки-двійника.

  1. 1. Насамперед уникайте купівлі автомобіля за довіреністю, оскільки вона не надає права власності на автомобіль. Оформлена довіреність дає вам тільки право на користування автомобілем, а також право на продаж від імені власника. Власник автомобіля зберігає за собою право відкликати (скасувати) видану довіреність у будь-який час. Купівля авто за довіреністю несе в собі безліч ризиків для покупця: автомобіль може бути у заставі в банку, під нього може бути оформлено кредит, накладено арешт, він може перебувати в розшуку як викрадений тощо.
  2. Єдиний законний і найбільш безпечний спосіб придбання автомобіля – оформлення договору купівлі-продажу рухомого майна в сервісних центрах МВС

Такий договір може бути укладено як у сервісному центрі МВС, так і в нотаріуса та торговельних організаціях. На відміну від нотаріально засвідченого, договір купівлі-продажу в сервісних центрах МВС укладається безкоштовно. Здійснюються лише встановлені законодавством обов’язкові платежі за отримання послуги перереєстрації транспортного засобу. При укладенні договору купівлі-продажу в сервісних центрах МВС обов’язково здійснюється перереєстрація із зазначенням нового власника. У процесі виконання реєстраційних дій працівники сервісних центрів МВС обов’язково перевіряють наявність будь-яких обтяжень, накладених на конкретний автомобіль за наявними базами даних.

Резюмуємо: якщо перед вами авто-двійник, то фахівці не рекомендують зв’язуватися з такими транспортними засобами, щоб уникнути проблем зі співробітниками ДАІ або правоохоронними органами.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button