Суспільство

Авторитетні чернігівці зізнались, що насправді думають про нову поліцію

19 лютого виповнився рік, як у Чернігові з’явилася нова патрульна поліція.

З цієї нагоди в обласному центрі навіть відбувся урочистий захід, під час якого поліцейські приймали вітання від представників влади та своїх керівників.

Зважаючи на це, ЧЕline з’ясував, що насправді думають чернігівці про поліцейських та їхню роботу.

4d420273554516c686d54e6636913b53

Представник інститут Національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко

— Аналізувати конкретні досягнення нової поліції можна буде щонайменше через 5- 7 років.

Але принаймні перші результати показують, що позитиву в їхній роботі більше, ніж негативу.

Наприклад, вони патрулюють все місто. Раніше так було тільки під час спеціальних заходів. Мотивація нинішніх службовців до роботи вища, ніж старих кадрів. Також добре, що служба створювалася під пильним контролем громадськості, який зберігається й нині. Але, щоб поліція працювала краще, необхідно довести реформування до кінця і не обмежуватися тільки патрульною поліцією.

ft_17.06.09_chernica_13

Чернігівський журналіст і громадський активіст Віталій Назаренко

— Нова поліція не виправдала сподівань, які на неї покладалися.

Адже старі кадри, як були, так і залишились на своїх посадах, а нові, що прийшли, здебільшого непрофесійні.

На жаль, нині бардак і в армії, і в поліції, і в економіці.

Щоправда, певні зрушення є. Але це виключно на рівні патрульних, які здебільшого все роблять по закону.

16830511_771637393005632_3331923_n

Зооволонтер Марина Постол

— До патрульної поліції ставлюсь позитивно. Кілька разів викликала їх на місце вбивства тварин. Вони приїжджали, складали протоколи.

Щоправда, далі вони ці протоколи передавали іншим службовцям, і ніяких результатів не було. А все, що залежало від патрульної поліції, виконувалося. Виїжджали і на виклики про жорстоке поводження з тваринами.

Також вони самі нам допомагали. Доставляли збиту на дорозі тварину в клініку, де бідоласі надавали допомогу. А ще патрульні знайшли зграю голубів. Вони були домашні, але їх хтось викинув чи випустив.

Поліцейські самі звернулися до нашої організації і навіть допомагали цих голубів ловити. Завдяки їм птахів доставили в нову голуб’ятню. Тож, як розумію, нова поліція не тільки за правопорушниками стежить, але надає допомогу людям і тваринам, що потрапили  в біду.

D091D0BBD0B0D183D188-D094D0BCD0B8D182D180D0BE1

Депутат обласної ради Дмитро Блауш

— Нам усім треба бути не такими вибагливими до поліції, як ми є. Бо один рік – надто малий строк, щоб робити остаточні висновки. До того ж, результати роботи залежать від керівництва.

А я не можу сказати, що на керівних посадах упродовж року були кваліфіковані люди. Це були не українці, що не несли відповідальності за реформи, які запроваджували. Попрацювали трішки і поїхали звідси.

Але все одно позитив є. Бо за усіма соціологічними дослідженнями поліція все одно  користується вищим авторитетом в суспільстві, ніж раніше. Люди їй вірять. В поліцію прийшли молоді хлопці і дівчата, яких я багатьох знаю, і яким довіряю.

Тим паче, коли бачиш поліцейського на вулиці, намагаєшся і сам бути дисциплінованим, принаймні, не порушувати правила дорожнього руху. Також позитивно, що нові поліцейські прийшли на зміну міліціонерам, які служили не народу України, а владі.

14368755_172776516496393_5372662076191219844_n

Чернігівський юрист Олександр Постой

— Щойно поліція почала діяти, перед нею поставили купу завдань, із якими усіма одразу впоратися неможливо. Та, як тільки у них щось трішки стало виходити, вони почали нахабніти.

На жаль, є випадки, коли нові поліцейські поводять себе так само, як стара міліція. Притягують до адміністративної відповідальності людей за «притягнуті за вуха» правопорушенням.

Іще один негативний момент – упродовж року із ними сталося багато казусів. На youtube можна побачити, як вони то автівку розбили, то в аварію потрапили, то іще щось.

Після тримісячної підготовки не всі вони розуміли, що таке служба. Тож через деякий час багато хто звільнився. Наприклад, у Києві нині недобір поліцейських. Погано, що у поліцейських дуже велике навантаження. Вихідних у них зазвичай немає.

Приміром, людина відпрацювала нічну зміну, поспала дві години, а потім йде не навчання чи на стройову підготовку. Це неправильно. Але я переконаний, що у поліції є майбутнє. Їм потрібна практика, толкове керівництво і трішки менше навантаження.

Ще статті по темі

Back to top button