Суспільство

Без лічильників «Чернігівгазу» залишилось менше 20 % будинків

На сьогодні в Чернігівській області залишилося 17,8 % домоволодінь, де відсутні газові лічильники.

Про це ЧЕline повідомила Наталія Свириденко, фахівець із зв`язків з громадськістю та пресою.

Серед них приблизно 5,7 тис. помешкань, де проживають споживачі, які використовують блакитне паливо для приготування їжі та підігріву води. Якщо до кінця року вони не допустять фахівців ПАТ «Чернігівгаз» до встановлення безкоштовних лічильників або не зроблять це своїм коштом, то надалі їх буде відключено від газопостачання.

Відповідно до Закону України про комерційний облік природного газу, з 2018 року постачати споживачам блакитне паливо дозволяється лише за умови його обліку. Для цього «Чернігівгаз» проводить щоденну роботу із забезпечення клієнтів безкоштовними лічильниками газу за кошт своєї інвестиційної програми.

Однак, споживачі, які мають встановлені газові плити та колонки, часто не допускають фахівців компанії до встановлення приладів. На цей час ПАТ «Чернігівгаз» отримало від споживачів майже 50 офіційних відмов.

«Ми неодноразово обходили кожне помешкання, роз’яснювали споживачам необхідність встановлення лічильника та наслідки від відмови. Також надсилали спеціальні письмові повідомлення. Тому ще раз наполегливо рекомендуємо не відмовлятися від встановлення безкоштовного лічильника в квартирі, поки не сплив термін дії державної програми. В іншому випадку споживачу доведеться встановлювати лічильник за власний рахунок», — наголосив директор із капітального будівництва «Чернігівгазу» Сергій Нагорний.

Паралельно із встановленням індивідуальних лічильників у помешканнях із водонагрівачами, фахівці компанії проводять роботи з облаштування будинковими приладами багатоповерхівок, де є лише газові плити.

На сьогодні із запланованих 630 загальнобудинкових лічильників уже встановлено 566 таких приладів. При цьому за адресами, де споживачі були проти встановлення лічильників, досягнуто домовленостей.

Таким чином уже в березні споживачі із 214 багатоквартирних будинків отримали платіжки за газ за показаннями загальнобудинкового лічильника. Умови нарахування обсягу спожитого газу на підставі такого лічильника визначені Порядком проведення розрахунків за надання населенню послуг із газопостачання, в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку, затвердженим Постановою КМУ № 620 від 16.05.2002 року (з доповненнями). Наявність одного лічильника на весь будинок не позбавляє споживачів права встановити індивідуальний прилад обліку за власні кошти або за рахунок бюджету.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button