Суспільство

Без обмежень: чернігівські студенти, які мешкають у гуртожитках, зможуть без перешкод приходити вночі

На такому праві наголошує «Українська асоціація студентів» у своєму листі до Міністерства освіти – «Законом України № 2145-VIII від 05.09.2017 «Про освіту» було внесено зміни до пункту 8 частини першої статті 62 Закону України «Про вищу освіту», що прямо передбачають право осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, на забезпечення гуртожитком і цілодобовим доступом до нього».

А також студенти вважають неприпустимими вимоги щодо пояснень своїх причин запізнення та подальшим записом до спеціального журналу. Ці вимоги порушують право на повагу до особистого життя.

Не забули і про практику залучення до різноманітних робіт і чергувань. Ніхто не може бути примушений до роботи без особистої згоди, зворотні дії є порушенням конституційно-правових норм.

Лист був опублікований на офіційному сайті МОН.

Свою думку з цього приводу висловив Микола Носко – ректор Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка:

«Загалом я позитивно ставлюсь. Ми розуміємо студентів, які працюють у нічні зміни, як приклад, це бармени чи офіціанти. Це нормально, коли вони підробляють, ми йдемо назустріч таким.

Але й у гуртожитку двері не можуть бути відчинені навстіж цілодобово, питання безпеки ніхто не скасовував. Тому студенти, які планують повернутися вночі, повинні попередити чергового. Коли студент буде повертатися, він може набрати по мобільному телефону або ж тихенько постукати.

Що стосується чергувань і прибирань, у нас це категорично заборонено. Раніше було таке, не приховую. Студенти збирали додаткові кошти на прибиральників. Зараз це заборонено. Це вже входить в оплату за проживання в гуртожитку. Якщо я дізнаюся про такі порушення, то винуваті будуть покарані».

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Уже хотіла на писати, чого такого не було поки я вчилася, аже ректор заспокоїв, що, по суті, нічого не міняється))
    Цікаво, чи діждуться хоча б діти теперішніх студентів, щоб у Чернігові нормально запрацювала студрада і , дійсно, відстоювала права студентів, а не тільки посвяту в студенти організовувала… .

Back to top button