Суспільство

Без жодних хімічних засобів – фермер із Чернігівщини виростив пів тонни екокавунів (Фото)  

Без використання хімічних засобів захисту рослин та з мінімальним використанням азотних добрив приблизно п’ятсот кілограмів екологічно чистих кавунів виростив фермер Антон Семко з населеного пункту Синявка, що в Менській громаді на Чернігівщині.

  • Цьогоріч підійшли до вирощування кавунів більш професійно: використовували схему посіву, рекомендовану виробником насіння, застосовували мульчування, крапельний полив і щеплення рослин на стійкі до хвороб підщепи, – ділиться Антон Семко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині виявили сказ у дикої тварини: оголошено карантин

За словами фермера, клімат Чернігівщини не є оптимальним для вирощування баштанних культур – область «відстає» в температурних показниках від «теплих» регіонів України. Утім, цьогорічна погода порадувала тепловими рекордами, що й дозволило фермеру отримати непоганий врожай кавунів.

  • Кавун – теплолюбна рослина, але цього року погода була достатньо тепла, тож врожай дійсно порадував і навіть здивував: вдалося отримати приблизно 500 кілограмів кавуна з однієї сотки, що є непоганим результатом. У процесі їх вирощування не використовували жодні хімічні засоби захисту рослин від хвороб, що в наш час є великою рідкістю. В Україні використання ЗЗР (засоби захисту рослин — препарати, які аграрії використовують для захисту рослин від хвороб, бур’янів та шкідників. – Ред.) ніяк не контролюється. На жаль, у поєднанні з низькою обізнаністю людей стосовно впливу цих препаратів на організм це може спровокувати негативний вплив на здоров’я. Великі фермери ніколи не ризикуватимуть врожаєм, не використовуючи фунгіцидів, бо збитки можуть бути дуже значними. Натомість я роблю ставку на використання біопрепаратів для захисту рослин. Вони не шкодять організму людини, не спричиняють хвороб. Також не зловживаю використанням азотних добрив задля уникнення надлишку нітратів, – пояснює Антон Семко.

Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button