Суспільство

Безкоштовний велопрокат у Сосниці користується високою популярністю

Сосницька громада – перша на Чернігівщині, в якій запрацював безкоштовний прокат велосипедів. Причому, аби скористатися двоколісним, не потрібні грошові застави та документи.

Усього в селищі встановлено чотири велозупинки в місцях найбільшого потоку людей, біля кожної з них обладнано вуличні веломайстерні.

За словами Андрія Ткача, начальника відділу економічного розвитку селищної ради, на проєкт було витрачено 446 тисяч гривень, із яких 390 тис. грн – кошти Польського Фонду міжнародної солідарності, а 56 – співфінансування з бюджету Сосницької громади.

«Усього велопарк налічує 25 велосипедів, які безоплатно зможе взяти для прогулянки кожен охочий. Було враховано побажання жителів громади і придбано також дитячі крісла», – у коментарі для ЧЕline зазначив пан Андрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сів і безкоштовно поїхав: у Варвинській громаді запрацював проєкт «Громадський велосипед»

Між тим, у читачів могло скластися хибне враження, що будь-хто може взяти велосипед і робити з ним, що заманеться. Це не так. Процес взяття велосипеда фіксується відеокамерами. Ще одним запобіжником є GPS-трекер, встановлений на кожному двоколісному. Він відстежує місцезнаходження велосипеда в реальному часі. До речі, користуватися велосипедом можна тільки в межах Сосниці. Якщо хтось захоче виїхати за за межі селища, GPS-трекер надішле сигнал SOS відповідальній особі.

Користувачі велопрокату також несуть відповідальність за навмисне пошкодження транспортного засобу. За умисну шкоду клієнт відшкодує витрати на ремонт із власної кишені.

Ідею безкоштовного громадського велопрокату запозичили в сосничан колеги з Варви. Щоправда, в коментарі для ЧЕline голова Варвинської громади Валентина Саверська-Лихошва зазначила, що їхній проєкт реалізований без іноземних фінансових вливань.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button