Суспільство

Безробітним жінкам пропонують стати патронатними вихователями

Днями в Чернігівському міському центрі зайнятості для безробітних відбувся семінар «Жінка на ринку праці» на тему «Сімейний патронат». За словами керівника Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмили Мазур, яка взяла участь у заході, його мета – ознайомлення безробітних жінок із новою послугою та пошук кандидатів у патронатні вихователі.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин. Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальне навчання, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша патронатна сім’я в області з’явилася на Варвинщині

В Україні патронатна родина – це новаторство. Втім, така практика давно запроваджена в багатьох країнах. За інформацією Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді сьогодні подібної послуги потребують щонайменше 24 дитини, які перебувають протягом року в Чернігівському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Чернігівської ОДА. На Чернігівщині є одна патронатна родина у смт Варва. Ще чотири сім’ї проходять навчання, яке проводять кваліфіковані спеціалісти обласного центру, котрі самі пройшли відповідне навчання та стажування в Києві за спеціальними програмами, мають сертифікати на підтвердження їхнього права навчати патронатних вихователів. До навчань також залучаються психотерапевти, наукові співробітники вищих навчальних закладів з України та закордону. Тільки після завершення курсу тренери роблять висновки, хто з кандидатів готовий стати патронатним вихователем.

Учасників семінару також ознайомили з особливостями відбору кандидатів у патронатні вихователі та специфікою їх навчання.

Подібні заходи також нещодавно відбулися в Сосницькому та Корюківському районних центрах зайнятості.

Джерело: Чернігівський обласний центр зайнятості

 

Ще статті по темі

Back to top button