Суспільство

Клубівка – спалене село на Чернігівщині в страшному 1943 році

ЧЕЛАЙН час від часу розповідає про населені пункти Чернігівщини, які були знищені окупантами в роки Другої світової війни. Серед таких — село Клубівка (колишній Ріпкинський район).

За словами Сергія Бутка, представника Інституту національної пам’яті в Чернігівській області, зазвичай, спалення сіл нацистами – це були каральні акції винятково на дії партизан.

«Просто так села не знищували. І тут питання не в гуманізмі. А в тому, що каральні дії застосовували для умиротворення населення, щоб воно було покірним і не було спротиву», — зазначає Сергій Бутко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вигнання нацистів: Друга світова війна і Чернігівщина (Фото)

Село Клубівка було знищене 14 березня 1943 року. Виконавцем злочину є  каральне формування окупантів. Причому історик не виключає ймовірність присутності у цьому злочині угорського слідку. Як під час спалення інших населених пунктів на Чернігівщині, зокрема вже всім відомих Корюківки та Козарів.

«Мадярський слід цілком може бути, бо ФСБ, ще за часів Януковича, коли ми просили інформацію, надало загальні цифри. Тобто, відсутній перелік всіх населених пунктів, у каральних акціях проти яких брала участь 105 угорська дивізія», — розповів історик.

Від рук нацистів у той страшний час загинуло 506 жителів, а село з усіма будинками і спорудами було повністю спалене. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button