Суспільство

Більше ніж п’ять тисяч гривень назбирали на ЗСУ діти з Батурина

Війна загострила патріотичні почуття навіть у дітей. Тож невипадково у Батурині набув популярності дитячий гурток «Батуринський канцелярський курінь», хоча діє він із 2015 року.

«Цьогорічнийлітній сезон у нас особливий, адже гурткова робота стала активнішою, бо діти охочіше приходять на заняття. У нас щонеділі зустрічі на різні наукові й історичні теми, пов’язані з Батурином і періодом Гетьманщини в нашій історії», – у коментарі для ЧЕline зазначила Наталія Пільтяй, керівник гуртка і водночас науковий співробітник відділу «Палац гетьмана Кирила Розумовського» Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Із часом виникла слушна ідея: чому б не спробувати дітей у ролі екскурсоводів? Невдовзі задум втілили в життя. Відповідно до мети екскурсії, кожна дитина мала розповісти про певний період від започаткування Батурина на пагорбах і до його загибелі – трагічної сторінки історії містечка 1708 року. У такий спосіб діти ще й демонстрували знання історії. В ролі екскурсоводів себе спробували Олександра Новохацька, Софія Какама, Анна Маслака, Даша Дроб’язко та Вероніка Горіхіна. Перед екскурсією гуртківці тренувалися, напевне, днів п’ять. Щоправда, батуринські дітки до публічності звичні.

«Раніше ми записували сюжет із дітками, і на YouTube запустили відеолекцію очима дітей про життя Кирила Розумовського. То вони в мене вже хоч і маленькі, але зірочки, звичні до уваги. І звісно, присутність батьків також надихала дітей. Дякую дорослим, а це батьки дітей і мої колеги, які прийшли на екскурсію. Більше як 30 гостей було», – сказала Наталія Пільтяй.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три заклади освіти Менщини стали призерами фестивалю відеороликів Chernihiv KOLO fest

Паралельно із задумом про екскурсію виникла ідея зібрати гроші на ЗСУ.

«У нас у Батурині таке вперше, але ж бачимо в новинах, як діти збирають гроші для військових, і таким чином допомагають ЗСУ. Тож наші діти вирішили доєднатися до такої ініціативи. Під час екскурсії вдалося зібрати трішки більше ніж 5 тисяч гривень», – розповіла Наталія Пільтяй.

За її словами, вихованці гуртка, яким, до речі, по 10-12 років, хочуть долучитися до купівлі бронежилетів для бійців. До того ж, діти самі вирішили, що передадуть зібрані кошти саме до Благодійного фонду Сергія Притули. Гроші планують передати днями.

«Напевне, чули про Сергія Притулу, бо це відома людина. Вважають його відкритим і щирим, тому й довіряють йому», – пояснила керівниця гуртка.

У майбутньому, звісно, екскурсійну роботу гуртківці продовжать. Щоправда, у дітей тільки розпочалося шкільне навчання, то, можливо, надалі гурткові заняття відбуватимуться трішки в скороченому варіанті. Можливо, екскурсії влаштовуватимуть раз на місяць, щоб був час на систематизацію матеріалу в дитячих головах. Ще точні дати і конкретні теми  не обговорювали.

Із упевненістю можна сказати лише єдине, що й надалі батуринські діти продовжать допомагати армії.  

Ірина Осташко

Фото – Наталія Пільтяй

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button