Суспільство

Близько 80 % українців хочуть атестувати держслужбовців на знання української мови

76 % респондентів позитивно або швидше позитивно ставляться до запровадження іспиту чи атестації для держслужбовців на знання української мови.

В українському суспільстві немає неприйняття більшості запропонованих у мовних законопроектах норм, які викликали резонанс у ЗМІ.

Про це розповіла соціолог Ганна Залізняк, посилаючись на дані опитування щодо мовної ситуації в Україні, проведеного на початку 2017 року за сприяння німецького Фонду Volkswagen.

За її словами, з’ясувалося, що 76 % респондентів позитивно або швидше позитивно ставляться до запровадження іспиту чи атестації для держслужбовців на знання української мови. Запровадження іспиту для отримання громадянства України підтримує або швидше підтримує 61%.

Ще 88% позитивно та швидше позитивно ставляться до твердження, що кожен громадянин зобов’язаний володіти українською як мовою свого громадянства. 90% вважають її необхідною для всіх держслужбовців і керівників медзакладів.

Підтримка українізації у сфері медіа, за даними Залізняк, дещо менша, але цю думку поділяє також понад половина респондентів.

Зокрема, щодо державної мови поширення та демонстрування фільмів — 63%, щодо української мови телебачення та радіомовлення з установленням квот для нацменшин — 67%, щодо видання друкованих ЗМІ державною — 68%, щодо мови реклами — 68%.

Дослідження, в якому брала участь Залізняк, складалося з опитування способом особистого інтерв’ю понад 2 тис. респондентів по всій Україні в лютому 2017 року, а також співбесід у межах фокус-груп у чотирьох містах: Києві, Харкові, Львові й Одесі.

Джерело: УНІАН

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button