Суспільство

Борги, відібране приміщення і війна: реалії сьогодення чернігівської «Просвіти»

Чернігівське товариство «Просвіта» — громадська організація, заснована 27 грудня 1906 року в місті Чернігів. Саме вона стала культурним осередком у Чернігові на початку ХХ століття. Із перших днів заснування товариства приділяли увагу організації бібліотеки та читальні для всього населення Чернігівської губернії. Також проводили концерти та літературні вечори відомих митців України, тривала й лекційна робота.

Проте вже 1908 рік для чернігівської «Просвіти» став найважчим. Тоді вона пережила багато репресій і заборон. Було запропоновано виключити з товариства активних його членів — М. Коцюбинського, В. Коцюбинську, І. Шрага, Л. Шрамченка, Ф. Левицьку. Забороняли вечори українською мовою.

Із 1917 року «Просвіта» відроджується.

Як сьогодні існує «Просвіта» в Чернігові, ЧЕЛАЙН розповів Олександр Шевченко, голова правління Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».

«Просвіта» в Чернігові фактично знищена. Майно зберігається на квартирах, у музеї, частина експонатів – на виставках, зокрема в «Чернігові стародавньому». Рахунки організації повністю заблоковані. Збираємося тепер де доведеться. Багато наших стали на захист держави, тому зустрічей зараз у нас мало. Сьогодні нічого масштабного не відбувається. Зараз це або робота над книжками, або презентація вже надрукованих книжок», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Шевченко, голова правління Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».

Із 1993 року «Просвіта» в Чернігові розміщувалася в приміщенні на вулиці Хлібопекарській, 10. Проте у вересні 2022 року члени організації були змушені забрати всі свої речі з цього приміщення.

«Для організації створювалися фіктивні борги, потім обласна рада їх списувала, але юридично вони були затверджені. Ми платили комунальні наперед. Навіть зараз там є переплата. Оскільки 2021-й та 2022-й ми вже не вмикали там теплопостачання», – пояснив Олександр Шевченко.

Таким чином, аби подовжити договір оренди на пільгових умовах, треба було сплатити борги. Побутували розмови, що історична будівля на вулиці Хлібопекарській могла б стати одним із навчальних корпусів для приватної школи або гуртків. Проте цього так і не сталося.

«Просвіта» в Чернігові реалізувала безліч проєктів, одним із них є зимова школа журналістики, також видавала газету «Сіверщина», займалася друкуванням книжок і їх поширенням серед бібліотек області. Наразі громадська організація «Просвіта» занепадає, більшість її членів стала на захист країни, а решта – ті, хто не підходить за віком, – продовжує свою роботу в організації.

Спілкувалась Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button