Суспільство

«Боже, це ж яке щастя!»: люди з чернігівської глибинки – про аптеку на колесах

Сільським жителям, особливо у віці, щодня доводиться долати купу різних квестів. Один із них: кого попросити купити потрібні ліки в центрі громади або в Чернігові. Бо аптек у селах зазвичай немає.

На щастя, крига в цьому питанні скресла. Адже до сіл Чернігівщини, де немає стаціонарних аптечних пунктів, почала їздити мобільна аптека.

У мобільному пункті можна придбати будь-які препарати. До того ж можна скористатися послугою «Доступні ліки», тобто отримати медикаменти безкоштовно або з частковою доплатою. Для сільських людей це – справжній світлий промінчик.

«Ні аптечного пункту, ні іншого місця, де можна купити ліки, в нас немає. Але сімейний лікар двічі на тиждень приїжджає.

Аптека на колесах – це новинка для нас. Така ініціатива нам дуже сподобалася. Зокрема, в нашій громаді живуть інсулінозалежні люди, причому, їх немало. То люди цікавилися, чи можна замовити інсулін. І з’ясувалося, що можна! Бо машина оснащена усім, зокрема холодильником. І ціни на ліки помірні. Люди задоволені. Щоправда, кажуть, аби частіше ця машина приїжджала. Наразі автівка приїжджатиме раз на півтора місяця», – в коментарі для ЧЕЛАЙН розповів Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу та в.о. старости сіл Семенівка й Блистова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині прикордонники збили БпЛА рашистів (Фото)

Перший приїзд до громади 12 червня був пробним. Аптека на колесах жодних замовлень для місцевих людей не везла. Просто набрали препаратів, які зазвичай користуються найбільшим попитом.

«Вони все продумали, то майже все, що запитували люди, в них було. Адже я питав людей: «Чи купили ви собі ліки?». То в більшості випадків люди відповідали, що так. Що треба від шлунка, серця, тиску й інших хвороб – було.

Але у Стольному вони більше розпродалися, то поки доїхали до Бірківки, зрозуміло, що менше препаратів залишилося. Скали, що наступного разу привезуть ті ліки, які люді запитували, а їх уже не було. Провізори ще не знали потреби, а тепер будуть орієнтуватися.

До речі, прийшла в нас одна бабуся в Бірківці. Вона має інвалідність по зору першої групи. То сказала: «Боже, це ж яке щастя! А то я шукаю постійно тих, хто їде в Мену, і прошу мені купити ліки. Не придумаєш, кого просити». Бо ніхто не хоче братися. В основному люди, які прийшли, задоволені», – зауважив Роман Боюн.

Наступного разу староста вже знатиме графік, коли приїде аптека на колесах, то інформуватиме людей. А люди зможуть замовляти ліки навіть по телефону – це насамперед стосується дорогих ліків або рецептурних.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Роман Боюн

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button