Суспільство

Бреч Єврейська та Бреч Руська на Чернігівщині

Село Бреч, що на Чернігівщині, зараз відоме завдяки однойменному туристичному комплексу. Проте це село має цікаву історію. Вперше воно згадується на початку ХVІІІ ст. як Володимирівка – власність бунчукового товариша В.Полоницького (Полуницького), який називав свої села іменами своїх дітей. Ближче до середини ХІХ ст., незадовго до скасування кріпосного права, тут з’явилась громада євреїв-землеробів, які купили землі у деяких потомків В. Полоницького. Ставши землеробами, євреї на деякий час звільнялися від податків та рекрутської повинності. Правда, вони особисто землю не обробляли, а здавали в оренду селянам. Самі ж, переважно, займалися ремеслом і торгівлею. Проживали вони окремою вулицею, за півкілометра від Бречі. Їхнє сільце називалася Бреч Єврейська. Пізніше межі села збільшилися і цей хутір увійшов до основної частини села. Навіть сьогодні старожили називають вулицю Шкільну Жидівською Бреччю. А там, де жили інші мешканці села– називали Бреччю Руською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці та гості зможуть побачити, яким був унікальний сонячний годинник на Іллінській церкві (Фото)

Історія існування єврейської громади у Бречі трагічна. Вона, особливо, протягом 1-ї половини ХХ ст. потерпала і від повстанських загонів на початку століття, і від фашистських загарбників: на початок німецько-радянської війни у Бречі залишилися лише дві старенькі сестри – Доба і Сима Охмани. Восени 1941 року карателі їх вивезли до Сосниці та розстріляли.

Крім окремого поселення у селі євреї мали своє окреме кладовище. Востаннє там поховали єврея зі Сновська на початку 60-х років минулого століття. Кладовище було прямокутним, мало рів та вал, які ще чітко простежуються. Збереглися рештки могил. Підприємливі селяни використовували намогильні плити-мацеви для господарських потреб. На сьогодні кладовище потребує розчищення та догляду.

Частина експозиції Корюківського історичного музею присвячена саме цій історії. Тут зберігається частина дерев’яної мацеви.

Звертаємо увагу на те, що Корюківський історичний музей, як й інші музейні установи, працює з урахуванням вимог воєнного стану. Довідки щодо відвідання музею – за тел. (095) 857-79-35. Музей саме у ці дні святкує 40-річчя від дня заснування. Вітання всім працівникам та найщиріші побажання подальшого розвитку та нових відкриттів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами краєзнавця А. Науменка, наукового співробітника Корюківського історичного музею

Ще статті по темі

Back to top button