Суспільство

Будують, ремонтують та складають плани на майбутнє: громади Чернігівщини про 2021 рік

Багато людей встигли переконатися, що реформа децентралізації – досить успішна. Завдяки їй життя в багатьох населених пунктах змінилося на краще – проводять ремонти соціальних закладів, доріг, будують різні важливі об’єкти, чого не було багато-багато років. Між тим, гострих проблем вистачає.

Тож, як громади області жили в 2021 році та, які плани будують на майбутнє?

У році, що минає громади працювали, як і в попередні роки: будували дороги, ремонтували соціальні заклади, виконували інші нагальні завдання.

Водогін, огорожі та ремонти

Амбітні плани на наступний рік має Остерська громада. Голова громади Леонід Мисливець каже, що насамперед думають про людей.

«Ми плануємо забезпечити 100-відсотковою заробітною платою працівників нашої лікарні, дитячих садків і всіх інших», — зауважив очільник громади.

Водночас зупинився і на проблемах.

«Є проблема, що не повністю вистачить коштів на енергоносії, у зв’язку з тим, що відбувається підвищення цін на «блакитне» паливо. З незрозумілих причин підвищується ціна на паливні дрова. Але сподіваємося, що наші лісогосподарські підприємства підуть нам назустріч і за зниженими цінами продаватимуть нам паливні дрова», — сказав він.

У наступному році планують продовжити роботи, що стосуються водогону. Адже це одна із найнагальніших проблем у громаді.

«Цьогоріч проведений тендер на капітальний ремонт рентгенкабінету. Проєкт становить 1,7 мільйона гривень. І на наступний рік ми плануємо продовжувати реконструкцію цього приміщення.

Також в нас відбулися тендери з соціально-економічного розвитку – закупівля комп’ютерної техніки для закладів освіти. Це 150 тисяч гривень. 170 тисяч гривень – ігровий майданчик, тендер проведений, і зараз домовляємося з підрядником. Бо погодні умови не дозволяють нам цьогоріч встановити цей майданчик. Будемо переносити його встановлення на березень-квітень наступного року. Також працюємо з депутатами обласної ради від різних партій, цьогоріч нам надійшло 204 тисячі гривень на наші пропозиції. На наступний рік також будемо працювати з депутатами, щоб кошти з обласного бюджету надходили на розвиток нашої громади», — розповів Леонід Мисливець.

На наступний рік також планується огорожа кладовищ, освітлення населених пунктів, поточні ремонти доріг комунальної власності по місту Остер і в старостинських округах, а також грейдерування доріг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові знімали науково-популярний фільм «Різдвяні музичні історії»

Реконструкції та увага медицині

У Менській громаді у 2022 році основні передбачені видатки будуть спрямовані на утримання закладів освіти, медичних закладів і закладів соціальної сфери. У пріоритеті також продовжити розвиткові проєкти.

«На наступний рік планується реконструкція дорожнього покриття в населених пунктах. Є дороги, які потрапляють до програми «Велике будівництво». Реконструкція стадіону також відбуватиметься в межах цієї програми. Один проєкт у нас зайняв шосте місце в конкурсі ДФРР – це реконструкція гімназії. Також стоїть питання реконструкція приміщення під створення належного ЦНАПу, левова частка фінансування передбачається з державного бюджету. Бо на сьогодні в нас немає належного ЦНАПу, хоча це один із пріоритетів децентралізації. Ми одна з восьми громад, які разом із Міністерством культури напрацьовували центр культурних послуг. На сьогодні в державному бюджеті передбачено 100 мільйонів на ці цілі. Тому з січня почнемо роботу з планування в громаді центрів культурних послуг. Лікарня також є в пріоритеті. Подано до Національної служби здоров’я пакет документів на надання 12 медичних послуг, ще готуються документи на три послуги», — у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Щоб залучити лікарів у громаду, прийнята відповідна програма. Передбачають і можливість оплати навчання за молодих спеціалістів-лікарів і також проводять інвентаризацію, і кілька квартир як службове житло хочуть виділити для лікарів, які приїдуть працювати в громаду. Одним із пріоритетних також визначене безпекове питання. У Макошиному зроблена реконструкція приміщення для поліцейського офіцера громади. Поліцейські станції хочуть зробити і в інших населених пунктах.

Послуги надають у комфортних умовах

За словами Романа Боюна, старости Бірківського старостинського округу, в 2021 році вдалося  зробити багато справ для комфорту людей, що живуть у громаді.

«У нас не опалювалося адміністративне приміщення. До нього ми планували перенести  бібліотеку. Щоб в одному приміщенні була сільська рада і соціальний осередок, в якому люди могли б не тільки якісь послуги отримати, а й піти у бібліотеку відпочити. І сьогодні вже бібліотека, пошта і старостинський округ працюють в комфортних умовах», — у коментарі для ЧЕline зазанчив староста.

Вагомою проблемо для сільської місцевості кілька років є забезпеченість скрапленим газом. У нинішньому, 2020 році, газові балони почали заправляти у селах, до яких приїжджає спеціальна машина.

«Дуже важливо, що депутати Менської міської ради погодили створення ландшафтного заказника «Лопата» площею 92 га (з них 82 га земель комунальної власності Менської міської територіальної громади, які раніше були виставлені на аукціон) між селами Ушня та Бірківка за рахунок коштів обласного бюджету, а вже 22 жовтня депутати Чернігівської обласної ради проголосували за визнання ландшафтного заказника місцевого значення «Лопата» природно-заповідним. Для нашого часу – це прорив», — переконаний Роман Боюн.

За словами старости планів на наступний рік дуже багато! Насамперед, такі.

  • Пошук та залучення інвесторів, які зможуть вести бізнес на території громади та надати робочі місця мешканцям. Для цього надважливо розробити генеральний план території, напрацювати Стратегію розвитку та інвестиційний паспорт громади.
  • Проведення інвентаризації землі, аби виявити усі земельні ділянки, які обробляються самовільно та передати їх в оренду.
  • Хотілося б створити поліцейську станцію (на декілька населених пунктів) для входження в проєкт «Поліцейський офіцер громади» та створити віддалене робоче місце адміністратора ЦНАПу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button