Суспільство

Було Перше Травня, а стане Сонячне: на Чернігівщині перейменовують села

27 липня 2023 року в Україні набув чинності Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Фахівці кажуть, що він є логічним продовженням процесу декомунізації.

До речі, під час декомунізації в області було перейменовано понад 2500 об’єктів топоніміки та демонтовано 88 пам’ятників. Більшість цих рішень була ухвалена на місцях.

Перейменуванню підлягають і три села, які мають назву Перше Травня, бо це російська імперська символіка.

«У Чернігівській області наразі є три населені пункти, які підпадають під дію закону. Всі три села мають однакову назву – Перше Травня. Одне село належить до Бахмацької територіальної громади Ніжинського району, друге – в Малодівицькій селищній територіальній громаді Прилуцького району, а третє належить до Тупичівської сільської територіальної громади Чернігівського району», – розповів Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнення Залужного: військовий експерт із Чернігова – про вплив на ситуацію на фронті

До 27 січня 2024 року органам місцевого самоврядування цих населених пунктів треба були надати пропозиції щодо нових назв. Наразі відомо, що перейменувати село Перше Травня, що в Бахмацькій громаді, пропонують на Сонячне. А яка ситуація з іншими двома селами?

«У мене відсутня інформація, чи подали вони свої пропозиції до Верховної Ради. Якщо вони цього не зроблять, то на Інститут національної пам’яті  перекладуть вирішення цього питання. Звісно, тоді дивитимемося, які історичні назви мали ці села та будемо надавати рекомендації. Ми ж попереджали всіх, що це треба робити.

Громади мають повне право надавати будь-яку пропозицію. Бо саме їм жити з цією назвою», ؘ– пояснив Сергій Бутко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button