Суспільство

Було Перше Травня – стало Міхновське: місцевим жителям не подобається, як перейменували їхнє село

Остаточну крапку в процесі деколонізації на Чернігівщині поставив начальник ОВА В’ячеслав Чаус, підписавши відповідне розпорядження. Тож вулиці, провулки, населені пункти, які підлягали перейменуванню, отримали нові назви.

Над пропозиціями щодо перейменувань працювала робоча група з питань реалізації Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» в області.

Нову назву отримало й село Перше Травня, що в Малодівицькій територіальній громаді Прилуцького району. Ця назва – Міхновське, на честь Миколи Міхновського, українського політичного та громадського діяча кінця XIX — початку XX століття. Він був діячем Української Народної Республіки й організатором українського війська, прихильником дерусифікації та автокефалії Православної церкви в Україні. Ймовірно, на його честь перейменували село в Прилуцькому районі, бо Микола Міхновський родом із Прилуччини.

Між тим, практика показує, що жителі вулиць чи населених пунктів, що носять назви, пов’язані з 8 Березня, 1 Травня і жовтнем, не завжди задоволені перейменуваннями, бо не вбачають зв’язку назви з колоніальним минулим чи радянським спадком.

«Кажуть: «А що ж жовтень? Це ж назва місяця». У радянському ідеологічному переліку це свято державного жовтневого перевороту. Тому жовтневих назв також наліпили багато, як і 8 Березня. Так само, як і 1 Травня, що не має жодного стосунку до захисту прав трудящих. Тим більше, що в радянському союзі рівень експлуатації був навіть значно жорстокішим, ніж у царській росії або порівнянний із ним. То була ідеологія комуністичної номенклатури, щоб тримати людей у покорі, щоб ідеологія була, як цемент цієї російської імперії у вигляді комуністичного тоталітарного режиму», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Палає прикордоння Чернігівщини: горять села, будинки, сотні гектарів лісів і торфовищ

У Малодівицькій селищній раді кажуть, що про нову назву села Перше Травня довідалися з інтернету, натомість жодних офіційних документів із цього приводу ще не отримували.

«Ми інформували листом, що мешканці того села, яких там усього шість осіб залишилося, хочуть, аби село отримало назву Травневе. Але отримали відповідь, що назва Травневе в Чернігівській області вже є. Ми направили іншого листа з пропозицією назви Степове. Але цю пропозицію теж не підтримали», – пояснила Наталія Козенко, секретар Малодівицької селищної ради.

Ким був Микола Міхновський, жителі громади не дуже обізнані.

«Начебто був такий діяч, але я не дуже заглиблювалася в питання. Це треба читати. І люди цієї назви не підтримують», – сказала Наталія Козенко.

Але хоч би там що, звикати до нової назви місцевим жителям усе-таки доведеться.

Ірина Осташко

Фото зі сторінки «Деколонізація. Україна» у Facebook

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button