Суспільство

Бурштинові війни. На Житомирщині дали відсіч бандитам-гастролерам

Війни за «сонячний камінь» – для України тема не нова.

Час від часу виникають повідомлення щодо вилученого бурштину, затримання контрабандистів чи дрібних сутичок між старателями.

Так, 3 червня в селі Обища Олевського району сталася сутичка між місцевими жителями та приїжджими особами.

Конфлікт виник після приїзду близько 30 невідомих осіб на восьми автомобілях без номерних знаків. У результаті сутички троє невідомих перебувають у лікарні з вогнепальними пораненнями, чотири авто без номерів розбиті.

Правоохоронні органи затримали 9 невідомих осіб. Наразі ситуація в селі спокійна, на місці працюють слідчі.

На сайті Житомирської ОДА повідомляють, що на місце події виїхав голова Олевської райдержадміністрації Василь Невмержицький разом із представниками поліції, СБУ, прокуратури. За неперевіреною інформацією цей конфлікт є продовженням бурштинових війн.

«Шановний Арсене Борисовичу, я хочу звернутися до Вас і спитати – сьогодні є можливість захистити людей, які проживають на цих територіях і які сьогодні ведуть боротьбу за свою землю, бо не бажають бачити там бандитів і тих, хто кришує нелегальний видобуток бурштину?

 

Звертаюся до Андрія Володимировича Парубія – півтора року ми не можемо вирішити питання закону про легалізацію видобутку бурштину! Я Вас дуже прошу, давайте поставимо крапку в цьому питанні. Є напрацювання, є законопроект, який треба приймати негайно!

Це життя людей, це кров людей!… Я просто хочу, щоб ви розуміли – для когось це кров, а для когось це великі кошти», – прокоментував подію народний депутат України Борислав Розенблат.

Борислав Розенблат, народний депутат України фракція БПП:

«…До копачів бурштину приїхав наряд поліції з проханням припинити незаконний видобуток. Їм відмовили. Поліція розвернулася і поїхала. За годину приїхали 4 джипи з номерами кримської реєстрації та озброєними людьми з паспортами РФ. Хто вони? Звідки? Питання до міністра Авакова. Житомирщина – це український Урал. Де діють свої закони, судячи з того, що там відбувається.

Як депутат я звернувся до Авакова. Щоб його відомство поставило крапку в цій історії, і ми отримували податки від легальної роботи, а не розбірки кримінальних авторитетів із місцевими копаами. Уявіть, на сьогодні поклади бурштину сягають 4 млрд. Нащо нам МВФ?..»

Ще статті по темі

Back to top button