Суспільство

Бюджетні установи Чернігівщини зобов’язали економити електроенергію

Голови облдержадміністрацій і міських рад взяли на себе зобов’язання впроваджувати системи енергоменеджменту в школах, дитсадках, лікарнях та інших бюджетних закладах. Надаватиме їм підтримку в цьому Державне агентство з енергоефективності та енергозбереженняУкраїни.

Про це йдеться у відповідних Меморандумах III Форуму енергоефективного партнерства.

Серед підписантів — і Чернігівщина.

– Це питання назріло вже давно. В Україні налічується близько 78 тисяч установ, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів – як державного, так і місцевих рівнів. Витрати енергоресурсів на опалення приміщень в Україні в 2-3 рази вищі, ніж, наприклад, у країнах ЄС. Вирішити це питання можна, впровадивши систему енергоменеджменту на місцях, – зауважив голова Агентства Сергій Савчук.

Перевага — можливість постійно відстежувати витрати енергетичних ресурсів і приймати управлінські рішення щодо їх ефективного використання.

На початковому етапі впровадження необхідного механізму без капіталовкладень уже можна досягти від 5 до 10% економії. Скорочення енергоспоживання сягне 20% за рахунок налагодження заощадливої експлуатації об’єктів.

Агентством розроблено і 26 квітня урядом схвалено План заходів із впровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних установах. Першим кроком до його реалізації стало підписання меморандумів про наміри місцевих органів влади вже сьогодні розпочати реалізацію заходів з енергоменеджменту.

За умовами Меморандуму місцева влада в регіонах має затвердити положення про впровадження системи енергоменеджменту, започаткувати інститут  енергоменеджерів у бюджетних установах, забезпечити їхню навчальну підготовку та підвищення кваліфікації, контролювати процес реформ і передбачити фінансування для подальшого впровадження енергоефективних заходів у бюджетних установах.

Держенергоефективності, зі свого боку, надаватиме консультації, сприятиме підготовці фахівців, запровадить національну систему моніторингу функціонування систем енергоменеджменту в бюджетних установах, створить відкриту базу даних енергетичних характеристик таких будівель, а також перелік успішних історій із цього питання. Також планується проведення рейтингових оцінок діяльності бюджетних установ у сфері енергоефективності.

За інформацією Управління комунікації та зв’язків з громадськістю
Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button