Суспільство

Час загадувати бажання: цієї ночі – головний «зорепад» літа

Не проґавте нагоди побачити одне з найкрасивіших і найвідоміших явищ нічного неба Північної півкулі — метеорний потік Персеїди, повідомляє streetastronomy.

Персеїди є мало не найбільш динамічним, стабільним і чисельним метеорним потоком, що досягає свого максимуму щороку в серпні. Розпочинається все дійство зазвичай із 17 липня і закінчується 24 серпня. Впродовж піку кількість метеорів, що згорають в атмосфері, може сягати в середньому від 80 до 120 за годину.

У 2019, за прогнозами Міжнародної метеорної організації, фактичний пік метеорного дощу Персеїди очікується у ніч із 12 на 13 серпня.

Яскраве місячне сяйво не заважатиме насолодитися болідами — великими вогняно-яскравими метеорними тілами, що залишають за собою яскраві сліди в атмосфері з розжарених газів різного кольору.

Чим спричинені Персеїди?

Метеорний дощ Персеїд відбувається щороку з 17 липня по 24 серпня, коли Земля проходить через орбіту комети Свіфта—Туттля.

Ядро комети сягає близько 26 кілометрів. Останнє зближення з Землею було у 1992 році, а наступне очікують у 2126 році. Хоч комета і наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст наша планета проходить щороку. І саме уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зірки. З’являються вони поблизу сузір’я Персея, через що й отримали таку назву. Персеїди найкраще видимі у Північній півкулі Землі та в середніх широтах, ближче до тропіків.

Як спостерігати?

Для спостереження Персеїд не потрібні жодні астрономічні прилади, тому насолодитися нічним видовищем може будь-хто. Мінімальні вимоги до спостерігача — обрати найменш штучно освітлене місце з якнайбільшим оглядом неба, виділити на спостереження кілька годин свого часу.

Особливість метеорного потоку в тому, що хоч би куди ви дивилися – шанс побачити метеор Персеїд є завжди, але якщо дивитися в сторону радіанта – ділянки неба, з якої метеори «вилітають» — можна побачити ще більше яскравих спалахів метеорних частинок.

Ще статті по темі

Back to top button