Суспільство

Через несертифікований лічильник жителі багатоповерхівки в Чернігові залишилися без газу

Уже другий день мешканці чернігівської дев’ятиповерхівки по вулиці 1-ї Гвардійської Армії, 37 сидять без газу.

Про це ЧЕline розказав один із жителів будинку Дмитро Мехед.

«Учора після обіду пішов вмикати плиту, а газу немає. Я вирішив обдзвонити сусідів, номери яких я знаю, аби з’ясувати, що сталося. У них у всіх також не було газу», – розповідає Дмитро.

За словами чоловіка, один із сусідів пояснив, що, скоріш за все, відключення сталося з його провини. «Він із 2008 року намагається встановити лічильники на газ. Але не той, що пропонує компанія, а той, що купив сам. Сусід викликав газівників, аби опломбувати лічильник, провести всі необхідні процедури, а «Чернігівгаз» запевняв, що лічильники не сертифіковані. Сусід почав їм пояснювати, що сертифікат не потрібен, він купив їх із заводу.

Після цієї ситуації працівники «Чернігівгазу» почали розказувати, що відключать йому газ. Він пообіцяв повернути все назад. Однак газівники запевняли, що тепер можуть тільки відключити постачання. Він не пустив їх до себе в квартиру.

Через це «Чернігівгаз» відключив газопостачання всьому будинку», – пояснює Дмитро Мехед.

Як зазначив чоловік, жодного попередження про відключення газу в будинку «Чернігівгаз» не надсилав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові з Центрального ринку приберуть квіткові ряди, на їхньому місці буде новий ТЦ

«У мене двоє дітей, зокрема й немовля. І без газу тепер взагалі незручно», – скаржиться Дмитро.

У свою чергу, у «Чернігівгазі» зазначають, що газопостачання було припинено лише по одному стояку, до якого підключені 9 квартир.

«Відключення представнику АТ «Чернігівгаз» довелося здійснити через порушення Правил безпеки системи газопостачання мешканцем однієї з квартир, а саме через самовільне встановлення газового обладнання. Споживач встановив лічильник газу без розроблення відповідного проєкту та дотримання технічних норм і правил безпеки, крім того, встановлений ним лічильник не має сертифікації в Україні. Таким чином власник цієї квартири наражає на небезпеку не лише себе, а й інших мешканців будинку, адже самовільне підключення газових приладів невстановленого походження може призвести до надзвичайних ситуацій», – пояснили в «Чернігівгазі».

Також на підприємстві зазначають, що у випадку встановлення несертифікованого газового обладнання, що може призвести до надзвичайної ситуації, відключення газу відбувається без попередження.

Назвати точну дату підключення жильців до газопостачання у «Чернігівгазі» не називають. Проте зазначають, що споживач, який встановив несертифікований газовий лічильник, має дати доступ та дозвіл на відключення газопостачання у своїй квартирі, після чого газ повернуть решті мешканців.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button