Суспільство

Через українсько-російський державний кордон — за новими правилами

З 1 березня цього року українці не зможуть перетинати державний кордон з Російською Федерацією на підставі паспорта громадянина України (внутрішнього паспорту) або свідоцтва про народження для дітей. Відповідні зміни Кабмін затвердив у грудні 2019 року.

Детально про нововведення говорили сьогодні під час брифінгу в облдержадміністрації.

Як зазначив начальник пресслужби Чернігівського прикордонного загону Олександр Дудко, нові правила стосуються лише режиму виїзду громадян України з її території до РФ. При в’їзді ж Державна прикордонна служба здійснюватиме безперешкодний пропуск українців з внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці з 1 березня їздитимуть у Росію по закордонних паспортах

Така ініціатива, в першу чергу, має на меті удосконалити процедури прикордонного контролю громадян України під час виїзду до Росії, а також запобігти випадкам використання підробок внутрішнього паспорта та свідоцтва про народження з огляду на низький ступінь захисту цих документів.

До слова, минулого року українські прикордонники виявили більше пів тисячі спроб перетину державного кордону за підробленими документами, в тому числі у 89 випадках на кордоні з РФ зафіксовані підроблені внутрішні паспорти.

Очікується, що після нововведень зменшиться час проходження прикордонного контролю кожного громадянина до однієї хвилини (сьогодні — 6-10 хвилин). Вдасться й уникнути проблем, коли потрібно підтвердити перебування закордоном (наприклад, у відрядженні). Адже у внутрішніх паспортах, на відміну від закордонних, відсутня можливість проставляння відміток про перетин державного кордону.

Олександр Дудко порадив громадянам України, які після 1 березня планують перетинати українсько-російський кордон, завчасно подбати про оформлення закордонних паспортів, щоб не мати зайвих клопотів у пунктах пропуску.

У свою чергу, начальник Управління Державної міграційної служби в області Ксенія Лук’янець запевнила: біометричні документи можна оформити у всіх територіальних підрозділах міграційної служби Чернігівщини без прив’язки до місця реєстрації. На місцях готові до збільшення попиту на відповідну послугу. Пришвидшить процедуру використання сервісів електронної черги та оплати онлайн.

Отримати закордонний паспорт можна як у звичайному порядку (протягом 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети), так і в терміновому (протягом 7 робочих днів). Різниця тільки у вартості: 680 гривень та 1034 гривні відповідно.

Ксенія Лук’янець нагадала: закордонний паспорт для дитини віком до 14 років оформляється на підставі свідоцтва про народження, після 14-ти — виключно за ІD-карткою. Крім того, документ дитині віком до 5 років можна оформити за її відсутності, надавши лише фотокартку.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button