Суспільство

Черга довжиною в життя

Черга на отримання житла рухається: люди помирають

За нашими найсоціальнішими і найгуманнішими законами та Конституцією, українці мають права на безкоштовне житло, землю, медицину і ще багато чого.

Про поєднання наших прав і можливостей насправді стосовно житла ЧЕline поцікавилися у Михайла Католика, начальника управління квартирного обліку й приватизації житлового фонду Чернігівської міської ради.

Найкращі закони у світі надають чернігівцям безкоштовне житло

За словами чиновника, існує всього три види черги: загальна, першочергова й позачергова, в які можуть стати чернігівці, чия житлова площа є меншою, ніж 6 м2 на одну людину.

Першочергова, в основному, надається учасникам бойових дій, за заслуги у деяких професіях, наприклад педагогам, багатодітним сім’ям із трьома і більше дітьми, при специфічних захворювання, таких як туберкульоз, деяких психічних захворюваннях тощо, відселеним зі старого, аварійного житла.

До позачергової черги належать чорнобильці та особи, які постраждали внаслідок ЧАЕС, сім’ї загиблих та інвалідів АТО і військовослужбовців, переселенці з Чорнобильської зони.

Людина, яка має пільгу по першочерговій черзі, має перевагу в межах року над людьми, які не мають пільг (загальна черга). А люди, які стоять на позачерговій черзі, мають перевагу над першими двома групами, також у межах року.

Щодо переселенців із зони АТО і Крима, то у них узагалі немає жодних пільг на отримання житла, оскільки вони навіть не прописані в місті і є просто внутрішньо переміщеними особами.

«Черги є у відкритому доступі, у відділі квартобліку нашого управління. Людина може подивитись, яка вона за номером у черзі, хто перед нею, хто – за нею. На сьогодні 6600 сімей стоять на обліку для отримання квартири», – Михайло Католик відмітив відкритість інформації.

«У нас є близько 20 організацій, які ведуть свій квартирний облік, у якому стоїть приблизно 2000 сімей. Це здебільшого державні або комунальні структури, наприклад податкова, міліція тощо. Якщо вони самі будують, то самі й розподіляють це житло.

Також, люди можуть звертатися із клопотанням про виділення житла до міської ради або мера. Далі клопотання іде до нас, на розгляд нашої громадської комісії, і далі – на виконком. Якщо клопотання задовольняють, ця людина проходить без черги», – начальник управління розповів про альтернативні види отримання квартир.

Право – є, житла – немає

Створивши прекрасну Конституцію і кодекси, наша влада поступово створює умови, щоб це все залишалося на папері. Так, приблизно 10 років тому було перекрите основне джерело надходження квартир для містян, коли 20% від збудованого житла надавалося місту.

«Зараз будівельні компанії, десь із 2005 року, вже не надають певний відсоток збудованого житла міській владі. Цю норму змінили на пайовий внесок у розвиток інфраструктури міста – кошти в бюджет Чернігова.

Рішення про суму внеску приймається на виконкомі індивідуально для кожного будівництва, здебільшого це до 10% від вартості будівництва. Сплата здійснюється до передачі будинку в експлуатацію», – сказав Михайло Католик.

І тепер серед найчастіших джерел надходження житла в місто є квартири, що не були приватизовані, а людина, які там проживала, померла, виїхала або втратила права на це житло. Також до міста відходить приватна квартира, де людина померла, і немає спадкоємців.

«Щодо службового житла, то воно надходить останнім часом шляхом купівлі або дарування. Наприклад, на останньому виконкомі СБУ набула власності на квартиру, яку їй надали шляхом дарування. На жаль, вони не розкривають джерел, хто цю квартиру подарував».

Через 733 роки всі охочі отримають квартири

Саме 733 роки потрібно, щоб видати квартири 6600 сім’ям: якщо видавати, на рік буде по 9 квартир. Такий темп видачі квартир задали цього року.

Перша людина, яка стоїть у загальноміській черзі, цього року відсвяткувала ювілей – «40-річчя у черзі». Стала вона на чергу ще за радянських часів – у квітні 1976 року. Наші черги, мабуть, скоро можна буде заносити до Книги рекордів Гіннеса.

«З початку цього року видано 22 квартири. Але частина була придбана за програмою КабМіну для сімей загиблих воїнів та інвалідів АТО. І лише шість квартир надані тим, хто стояв на квартирному обліку (з початку року).

Тоді як вказаною державною програмою дев’ять квартир надані учасникам АТО, 4 – сім’ям загиблих солдатів АТО, одну – інваліду Другої світової війни, дві – дітям-сиротам та іншим категоріям осіб», – так керівник управління описав цьогорічні «подарунки» чернігівцям.

Також, свою «допомогу» в забезпеченні житлом майже 300-тисячного міста, надав Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву в нашій області – в цьому році він посприяв виділенню двох пільгових кредитів на придбання квартир, загальною сумою 953 тисячі 891 гривню.

Крім квартир, зараз використовують свою можливість придбати житлову площу й мешканці гуртожитків. На сьогодні приватизуються три гуртожитки: по вул. Кільцева, 20 (гуртожиток ЧеЗаРа), по проспекту Перемоги, 205 (гуртожиток тролейбусного управління) і на Белова, 8 (Корпорація «Облагропромбуд»). Після того як гуртожитки передали в комунальну власність, їхні жителі отримали право приватизувати свої кімнати.

P.S. Під час ознайомлення із чергою, на ній були відмітки, якими позначали «черговиків», котрі, не дочекавшись свого житла, померли. Якщо в черзі стояли вони самі, без сім’ї, то автоматично вони «випадали» з неї. За кількістю відміток померлих і тих, хто отримує квартири за рік, зрозуміло, що чергу рухають більше трагічні події, ніж радість житлової «обновки».

Ще статті по темі

Back to top button