Суспільство

Чернігів прикрашатимуть фонтани із Москви?

Громадський активіст Олександр Гашпар на своїй сторінці в Facebook розмістив цікавий пост. Автор припускає, що пам’ятник Богдану Хмельницькому розвернули, щоб він дивився на фонтани з Москви. Річ у тім, що на архітектурно-містобудівній раді обговорювали проект реконструкції Алеї Героїв, який, до речі, не розроблявся на конкурсній основі.

«Головний архітектор проекту Тетяна Мазур (яка просто вимальовувала забаганки Атрошенка) продемонструвала відео запроектованого центрального фонтана, одного з трьох, які збудують замість нинішніх і які розмістять у колах, виконаних у кольорах і візерунках української вишивки. За словами проектантки, це буде кольорово-динамічний фонтан під назвою «Спіраль». Але особисто мою увагу привернула назва фірми-розробника цього фонтана на заставці відео і на обкладинці каталогу, який Тетяна Мазур презентувала членам архітектурно-містобудівної ради – «vodAlux», бо, наскільки відомо, два попередні фонтани в Чернігові будувало та реконструювало ТОВ «Імперія води». Знайшовши сайт компанії «vodAlux», з’ясував, що це російська компанія, котра, як виявилось, є автором проектів пішохідного фонтана «Компас» навпроти ТЦ «Полісся» і автором проекту реконструкції фонтана навпроти «Мегацентру», і саме ця російська компанія, за інформацією на її сайті, здійснювала поставку грецького обладнання для цих фонтанів, а ТОВ «Імперія води» як представник компанії в Україні здійснювало лише монтажні та пусконалагоджувальні роботи на цих об’єктах. Це підтверджується і тим, що на сайті «Імперії води» (який, до речі, не має україномовної версії) в переліку українських міст, де працюють фонтани ТОВ «Імперія води», Чернігів відсутній», – йдеться в пості.

За словами автора посту, 25 травня на розгляд депутатів Чернігівської міської ради буде винесене питання про виділення з бюджету ще 26 мільйонів гривень на будівництво нових фонтанів, із яких 16,8 мільйона витратять на три фонтани в сквері Богдана Хмельницького, а майже 9 мільйонів на фонтани на Алеї героїв і, відповідно, левову частину цих коштів отримає російська компанія «vodAlux».

Ще статті по темі

Back to top button