Суспільство

Чернігів відвідав заступник міністра освіти і науки

У вересні минулого року в Україні запрацював Закон «Про освіту», що передбачає перезавантаження всієї системи. Уже з 1 вересня цього року впроваджується редагований Державний стандарт початкової школи в рамках реформи «Нова українська школа». Основний акцент — компетентнісний підхід. Наразі необхідні програми напрацьовують у ста пілотних школах України. Новинки освітнього процесу вже випробовують учні перших класів і на Чернігівщині: чернігівська школа № 25, ніжинська № 10, прилуцька № 7 та ріпкинська № 2.

Про виклики, що стоять перед освітянами, говорили вчора в Чернігові під час наради керівників управлінь та відділів освіти області за участі заступника міністра освіти і науки України Павла Хобзея. До заходу долучилися в.о.директора Інституту модернізації змісту освіти України Юрій Завалевський, заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, начальник Управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький.

Павло Хобзей говорив і про фінансову складову реформи. Адже якісне її впровадження потребує насамперед матеріально-технічного та кадрового забезпечення. Так, на ці потреби для загальної середньої освіти у бюджеті-2018 закладено понад 2,7 мільярда гривень. Зокрема, понад мільярд гривень планується витратити на покращення освітньої інфраструктури, 373,3 мільйона гривень — на підручники, 386,6 мільйона — на підвищення кваліфікації вчителів. Кожна з освітніх програм також отримує фінансування від місцевого самоврядування.

«Нова українська школа — це зміна освітнього середовища: від методів навчання до засобів і навіть вигляду самої школи. Створити сучасний освітній простір зможемо тільки разом, об’єднавши зусилля і педагогів, і учнів та їхніх батьків. Багато речей, які треба робити послідовно, ми робимо паралельно. Звісно, будуть і помилки. Боятися цього не варто, слід говорити і шукати вирішення питань», – наголосив Павло Хобзей.

За словами заступника міністра, гальмує перебіг реформи значна кількість малокомплектних шкіл і навіть класів. Це стосується і Чернігівської області, третьої за розмірами в Україні з понад мільйонним населенням.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button