Суспільство

Чернігівець зіграв головну роль у серіалі «Звонар»: ексклюзивне інтерв’ю з Олексієм Смолкою

Відомий український актор Олексій Смолка розпочав свою акторську кар’єру на табуретці в одній із чернігівських шкіл. Сьогодні ж він один із найпопулярніших акторів, який гастролює Україною з власною виставою та знімається у відомих проектах – «Ментівські війни. Київ», «Сувенір з Одеси», «Слуга народу» та багато інших.

Цього року 1 квітня стане для актора особливим, не лише тому, що він колись успішно грав у КВК і не уявляє свого життя без гумору, а й через нову серіальну прем’єру за його участі. На каналі 2+2 стартує 24-серійний детектив «Звонар», у якому Олексій Смолка зіграв безпосереднього керівника головного героя – молодого і нахабного оперативника Антона Звонцова, – якого й намагається перевиховати. Про безтурботне дитинство чернігівського хлопця, потенціал рідного міста, шлях до акторства та нову роль Олексій Смолка розповів «ЧЕЛАЙН».

17951571_1403595269709645_1172989174373876833_n

Олексію, ви вже давно не живете в Чернігові, але є місця, які ви досі вважаєте улюбленими? 

Улюблене – Дитинець на Валу. Пам’ятаю, як дівчата, коли хотіли підколоти, казали: «Зустрінемося біля 13-ї гармати», а їх же всього 12. А ще Десна, «Золотий берег». Там ми і знайомилися з тими самими дівчатами. Ще люблю міський сад, якби було не так людно. У Чернігові багато гарних місць.

Місто дуже змінилося з часів вашої юності?

Був період, коли Чернігів був дуже інтелігентним. Але після розпаду Радянського Союзу вся інтелігенція через брак робочих місць поїхала до Києва, Польщі, Німеччини. І місто почало змінюватися. Сьогодні Чернігів, та й загалом вся Україна, знову стає інтелігентнішою. З’явилася правильна музика, правильні телевізійні проекти. В Чернігові зараз побудували великий торговий центр, відкрилася велика кількість закладів, усе ремонтують, люди почали поводитися інакше. Це все впадає у вічі. Але бракує туристичного розвитку. З погляду туризму Чернігів може стати конкурентом Львова. Є навіть усі умови, аби його випередити. Але необхідні вкладення.

Після школи ви навчалися в Чернігівському педагогічному університеті.

Так, я тоді хотів в армію, а мама – аби я пішов на вчителя трудового навчання чи фізики. Перший вступ на трудовика я провалив навмисно. Потім мої однокласники повернулися з армії і я зрозумів, що буду вчитися. Ми з мамою знайшли компроміс – я погодився вступати в педагогічний, але тільки туди, куди хочу. Побачив спеціальність «Образотворче мистецтво. Художник» і пішов туди. Але нормально навчався лише другий рік. Решту часу грав у КВК. За це мені часто ставили заліки.

Після якого випадку вирішили, що треба йти в акторство?

Я тоді був капітаном команди КВК у педагогічному інституті, а на грі між факультетами в журі сидів керівник Молодіжного театру Геннадій Касьянов. Він і запросив мене до своєї трупи, на роль Яші у виставі «Вишневий сад». Перший рік я працював паралельно з навчанням, другий – коли вже закінчив. І в 24 роки я вже точно усвідомив, що хочу бути актором. Ніби побачив світло в кінці коридору.

17884074_1403595263042979_2961014183680252914_n

Перейдемо до сьогоднішніх проектів. Незабаром побачимо серіал «Звонар», у якому ви зіграли керівника поліцейського відділку. Чи не набридла вам роль силовика?

Насправді я дуже рідко граю силовиків. Навпаки, у мене 70 відсотків негативних ролей у кіно. В якусь мить я зрозумів, що ця ніша вільна, тому обрав для себе це амплуа. Але я всюди намагаюся грати різних людей. У серіалі «Звонар» мій персонаж не схожий на попередніх оперів, яких я грав.

З акторами «Звонаря» працювали раніше?

Так, із багатьма. Наприклад, із Євгеном Авдєєнком. Крім того, що ми разом знімалися у «Ментівських війнах. Київ», ми ще й товаришуємо. У нас на майданчику склалася хороша атмосфера, а лише в такій має зніматися кіно.

Фото Олексія Смолки із його сторінки у Facebook

Ще статті по темі

Back to top button