Суспільство

Чернігівка назбирала колекцію котів (Фото)

Колекціонуванням захоплюються багато людей. Причому збирають найрізноманітніші речі – монети, поштові марки, листівки, кришечки від пляшок, зброю, посуд, статуетки, малюнки, автографи відомих людей, книги, платівки та багато іншого. А ось чернігівка Наталія Кудін має колекцію різних фігурок котиків. Збирає їх вона уже багато років.

Наталіє, звідки взялося бажання до колекціонування?

У кого як, а моє колекціонування почалося з трагічних подій, які відбулися в моєму житті 16 років тому. Аби якось відволіктись, я і вирішила знайти собі якесь нове захоплення. Чомусь на думку спало саме колекціонування. Що саме колекціонувати, думала недовго, оскільки з дитинства була великою любителькою кицьок. Навіть в 11 років «вдочерила» маленьке, ще сліпе кошеня, яке знайшла у якомусь закутку – лежало самотнє, таке манюсіньке і так жалібно пищало, що просто не змогла так його залишити і приперла додому. Тато був, м’яко кажучи, «у захваті», та зрештою зглянувся на мої благання і дозволив залишити. Але за умови, що доглядати і піклуватися буду сама. Я, звісно, погодилась і сумлінно вигодовувала свою знахідку молоком з піпетки й усіляко опікувалась ним. Так за пару місяців маленьке сліпе кошеня перетворилося на красиву і доволі вгодовану кішечку, яку назвала Катрусею. Утім, невдовзі з нею довелося розпрощатися. Ні, вона не загинула, просто це вже інша, також досить сумна історія.

Тож, повертаючись до питання про колекцію, вирішила колекціонувати котиків. Звісно, не справжніх, хоча на той момент у мене жила і справжня кішка Маша, яка була улюбленицею родини 12 років. Насамперед цікавили різноманітні статуетки і фігурки цих чудових створінь. Але не тільки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський священник розповів, як правильно вибрати та носити хрестики і медальйончики

Тож які котики в твоїй колекції?

Є у моїй колекції брелоки, значки, іграшки, магніти, скарбнички, прикраси (сережки, кулони, брошки), ґудзики, гачок-вішак, годинники (від настільних до настінних) у формі котів, є фоторамка, підставки під гаряче і під мобільні телефони та інші предмети. Тобто є речі як суто декоративні, так і функціональні. Різного розміру та з різних матеріалів.

Чи є улюблені експонати?

Звісно, є улюблені експонати – найбільше подобаються реалістично зроблені. Є й пам’ятні – власне, пам’ятаю історію появи кожного з них. Перші кілька років колекція збиралася доволі активно. То сама десь побачу в магазині новий експонат і придбаю, то рідні чи друзі подарують (які, звісно ж, знають про моє захоплення), то привезу як сувенір із якоїсь поїздки чи подорожі. Зокрема, є у мене кілька котиків, які приїхали зі мною з відпочинку у Криму.

Сьогодні моя колекція налічує понад дві сотні експонатів. Це, на мою думку, зовсім небагато. Але, певно, один із факторів, що стримують її зростання, – це місце, де це все зберігати. Основна частина розміщується на поличках, але ж вони, як то кажуть, не гумові.

Але ж колекція все одно поповнюється?

Останнім часом поповнюється нечасто. Наприклад, кілька експонатів зліпила для мене донечка зі спеціальної пластичної маси, що твердне на повітрі. Зрідка дарують. І, напевно, ще рідше – вирішую сама себе порадувати новиночкою. Зокрема, одне з останніх поповнень – це маленька ложечка з ручкою у формі кота. Хай би там що, але, як і раніше, радію кожному новому експонату. Часто буває, що ну дуже кортить придбати щось цікавеньке та гарненьке для колекції, але розумієш, що це аж ніяк не річ першої необхідності й охолоджуєш свій запал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині люди продовжують викидати сміття там, де хочеться (Фотофакт)

Яких котиків тобі ще хочеться в колекцію?

Хочу собі кілька колекційних фігурок котиків від фірми Шляйх (Schleich – німецький виробник іграшкових реалістичних фігурок і аксесуарів, розфарбованих вручну. – Ред.). Не відмовилася б від якогось вінтажного, приміром, бронзового підсвічника або колекційної монети із зображенням кішечки. Але, на жаль, це все коштує недешево. Втім, це, напевно, проблема всіх колекціонерів, хоч би що вони колекціонували.

Тож, щодо котячих «хотілок», то їх і досі в мене предостатньо. І коли бачу десь у магазині красиву статуетку, або іграшку, або якісь інші предмети котячої тематики, іноді все ж не втримуюсь і охоче поповнюю ними свою колекцію. Але, напевно, найбільша моя мрія в цьому напрямі – це справжня жива киця, породи бірманська кішка. Надзвичайно подобаються ці котики. Тож, сподіваюся, колись зможу здійснити цю свою маленьку мрію.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button