Суспільство

Чернігівщина долучиться до масштабної всеукраїнської інформаційної кампанії

Український інститут національної пам’яті проведе інформаційну кампанію про діяльність Української повстанської армії.

Як повідомив ЧЕline представник Українського інституту Національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко, цьогоріч 14 жовтня виповнюється 75 років від Дня створення Української повстанської армії. Тож із цієї нагоди упродовж року в Україні, зокрема й на Чернігівщині, відбуватимуться різні заходи.

Відомо, що в другій половині 2017 року кампанія буде присвячена антикомуністичному фронту боротьби УПА в контексті боротьби народів країн Балтії та Східної Європи проти комуністичного тоталітарного режиму.

Готується велика міжнародна конференція в співпраці з Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка, що відбудеться в жовтні.

Інформаційна кампанія стартувала в річницю першого бою українських повстанців із нацистами – вночі проти 8 лютого 1943 року сотня УПА під командуванням Григорія Перегіняка (Коробки) атакувала німецький гарнізон у районному центрі Володимирець Рівненської області.

За словами Сергія Бутка, Чернігівщина має неабиякий стосунок до УПА, адже в її лавах воювали уродженці нашого краю. Щоправда, інформація про їх чисельність різниться.

Згідно з даними дослідників з Івано-Франківська, в УПА воювали 106 вихідців із Чернігівської області. Є історики, які вважають, що їх було значно більше – близько 300 осіб.

На честь однієї з уродженок Чернігівщини, кулеметниці УПА Галини Кузьменко, у Бобровицькому районі навіть названо вулицю. Про саму героїню визвольних змагань відомо, що спочатку вона служила в загоні «Чернігівська Січ», який боровся з нацистськими карателями. До речі, до загону жінка пішла добровільно.

Із часом «Чернігівська Січ» влилась в УПА. В 1946 році Галина Кузьменко захворіла на тиф. Тим часом чекісти влаштували облаву і хвора жінка потрапила до них. Галині Кузьменко присудили 10 років ув’язнення. Померла мужня жінка у 2000 році.

Ще статті по темі

Back to top button