Суспільство

Чернігівщина посіла друге місце в рейтингу регіонів комфортних для ведення бізнесу

Офіс ефективного регулювання BRDO презентував цьогорічний рейтинг “Regional Doing Business — 2020”, який відображає сприятливість інвестиційного клімату в українських обласних центрах. За результатами дослідження, Чернігівська область посіла другу сходинку в списку найкомфортніших для ведення бізнесу областей України. Переможцем рейтингу стала Житомирщина, а до топ-4  “Regional Doing Business — 2020” місто Київ (3 місце) і Рівненщина (4 місце). Вінниччина та Івано-Франківщина набрали однакову кількість балів і поділили 5-6 місця рейтингу.

У 2020 році область посіла другу сходинку за рахунок високих балів респондентів за компонентами “одержання дозволів на будівництво” та “оформлення земельної ділянки”. Окремо респонденти оцінили швидкість опрацювання заявок на підключення до мереж водопостачання та каналізації Чернігівводоканалом.

Нагадаємо, що у рейтингу “Regional Doing Business — 2018” Чернігівська область зайняла 6 місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обсяги реалізованої продукції промисловості у цифрах

У Департаменті економіки та розвитку сільського господарства Чернігівської ОДА зазначили, що отримання такого результату стало можливим завдяки співпраці з проєктом міжнародної технічної допомоги FORBIZ. Чернігівська область є пілотною в Україні щодо розробки та реалізації регіональних стратегічних документів, спрямованих на розвиток малого та середнього підприємництва. Також під час роботи в цьому напрямку були враховані рекомендації експертних організацій.

Рейтингування проводиться на підставі опитування згідно з адаптованою методологією Doing Business Світового банку.

Крім того, рейтинг допомагає виявити слабкі місця областей, вказати в яких напрямках потрібні зміни та шукати більш ефективні рішення. Тобто це не статичний результат, а проміжний, який необхідно постійно підживлювати.

“Regional Doing Business направлений на досягнення двох цілей. У першу чергу, це дороговказ для потенційних інвесторів, що свідчить про те, наскільки обтяжливими є найбільш поширені адміністративні процедури в конкретному місті. По-друге, рейтинг корисний для місцевих та обласних органів влади, які прагнуть стати лідерами наступного року. Це — чесний зворотний зв’язок від бізнесу, який має стимулювати місцеву владу до змін”, — резюмував Валерій Прокопець, заступник директора Департаменту регуляторної політики та підприємництва Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Переглянути результати рейтингу: https://rdb.brdo.com.ua/
Ознайомитись із методологією: https://rdb.brdo.com.ua/DB2020.pdf
Завантажити презентацію: https://bit.ly/39As8oi

Довідка:

Офіс ефективного регулювання BRDO (Better Regulation Delivery Office) — незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується міжнародними донорами, насамперед Європейським Союзом як частина проекту FORBIZ у рамках Ініціативи EU4Business. Ми націлені на покращення умов ведення бізнесу та  інвестиційної привабливості України, стимулювання розвитку підприємництва та налагодження публічного діалогу між бізнесом і владою.

Regional-Doing-Business-2020-6-1024x575

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button