Суспільство

Помер Левко Лук’яненко: найяскравіші цитати українського дисидента

Вчора увечері, 6 липня, від інсульту помер Герой України, дисидент та автор «Акту проголошення незалежності України« Левко Лук’яненко.

Лук’яненко помер у віці 89 років. Все своє довге життя він боровся за незалежність України і врешті-решт досяг своєї особистої мети у 1991 році.

«(Обітниця небу) з’явилася відтоді, як дізнався про нашого національного героя Северина Наливайка. І надалі думка, що Україна гідна бути незалежною державою, вже не полишала, а збагачувалася, розширювалася, укріплювалася. У 20 років я дав обітницю небу — здобути Україні волю».

«Все життя я бачив себе однією з ланок у ланцюжку боротьби за незалежність України. Я для себе вирішив, що взяв прапор боротьби за незалежність України з рук УПА і повинен пронести його стільки, скільки зможу. Це і була моя місія».

Негативно Лук’яненко ставився і до Росії. Тюрма народів, імперія зла, колоніальне ярмо – так дисидент завжди відгукувався про країну та її попередницю – Радянський союз, в якому Лук’яненко більше 25 років відсидів за ґратами за свою політичну позицію. Однак він завжди вірив, що Україна вийде з боротьби з Росією переможцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер засновник чернігівського музею Лісковиці

«Російська Федерація — зменшена імперія зла — увійшла в суперечність із технічними, гуманітарними й моральними реаліями 21 століття й має бути демонтована. Задля реальної свободи України, задля національної свободи Ічкерії, Татарстану, Башкортостану та інших народів, що перебувають у московському колоніальному ярмі, — почніть мобілізацію (на добровільній основі) людей різних національностей, передусім громадян колишнього СРСР та країн так званої народної демократії, до української армії! Закличте уряди й народи, що дорожать національною свободою, до спільної боротьби проти імперії зла за звільнення московських колоній і вільного їх розвитку».

«В принципі Москва безсила проти України: 280 років українці допомагали московітам будувати російську імперію, а тепер доля зобов’язує нас її зруйнувати. І ми це зробимо. У 1991 році була перша фаза розвалу коли вийшли з-під влади Москви союзні республіки; а тепер з-під російської неволі вийдуть автономні республіки — понад 60 суб’єктів федерації. Це все колонізовані народи з пригнобленою самобутністю».

Що стосується самої України, то Лук’яненко неодноразово заявляв, що наразі в українців ще не сформована національна свідомість. Однак рано чи пізно, за його словами, вона обов’язково з’явиться, для того щоб відродити справжню українську державність.

«Мойсей виводив євреїв з єгипетської неволі 40 років. Водив їх по пустелі, поки не померли старі люди і не народилося нове, вільне покоління. Старе ж тягнуло в Єгипет, бо там давали їсти і роботу. От у нас є нове покоління, яке народжується в умовах свободи. Прискорити прогрес майже неможливо».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер головний лікар Менщини

«Через те, що Україною 20 років керували не патріотичні сили, а люди, виховані в антиукраїнському, промосковському дусі, вони розікрали величезний промисловий потенціал, розтягнули його, знищили на догоду комусь, збільшили конкурентів української галузі. Але навіть попри те, що п’ять мільйонів українців змушені були покинути батьківщину і поїхати за кордон у пошуках куска хліба, у цьому є й позитивний момент. Бо всі ці люди тепер є так би мовити дипломатами від України, вони знайомлять світ з Україною, з їх уст і іспанці, і португальці, і мешканці інших країн дізнаються, що Україна — не Росія, що ми маємо окрему мову, окремі традиції. Україна спростовує московські брехні. Це так само важливо для утвердження української нації у світі».

«Захід – це держави, кожна з яких є егоїстична і дбає про свій народ. І це нормальне явище. Ненормальними на світовій арені ми є, українці, бо нас виховувала Москва, що ми інтернаціоналісти. У нас убивали національне почуття. З українців робили «гомосоветікусів». Ми вийшли покаліченими – у нас низька зовсім національна свідомість і в нас дуже низька громадянська активність. Це те, з чим ми вийшли з російської тюрми народів. А у світі кожен народ знає, що от його батьківщина, ось його держава, ось його влада, яка дбає про добро цього народу. Тому в світі панує національний егоїзм. А ми – інтернаціоналісти, ми не готові до захисту України. 25 років ще малувато, щоб ми усвідомили, що тільки полюбивши цю країну, тільки організувавшись у межах України, тільки створивши українську націоналістичну владу – ми почнемо відроджуватися».

Українцям Лук’яненко завжди заповідав бути сміливими, рішучими, але найголовніше – любити свою Батьківщину.

«Будьте сміливі, покладайтеся на долю і не бійтеся смерті. А найбільше любіть свій край, своїх батька й матір, любіть Україну. За парканом не сховатися. Особисте щастя і добробут можливі тільки в щасливій, захищеній і шанованій Батьківщині.

Майбутнє України залежить від українців. Хоч би як ворожі сили діяли проти України, Україна достатньо велика, щоб, здобувши державну волю до боротьби, нейтралізувати антиукраїнські плани. Індекс генетичного розуму українців один з найбільших у світі».

Нагадаємо, вчора наш видатний земляк потрапив до реанімації.

Джерело: ТСН

Ще статті по темі

Back to top button