Суспільство

Чернігівщина в очікуванні латвійських інвестицій

Голова облдержадміністрації Олександр Мисник через свою сторінку у Facebook оприлюднив цікаву інформацію про співпрацю з латвійськими інвесторами. Зокрема, у дописі йдеться, що вони готові робити інвестиції в сільськогосподарську, оборонну, культурну, соціальну сфери, а також у житлово-комунальне господарство Чернігівщини. Новина позитивна. Тож журналіст ЧЕline вирішив написати про це докладніше.

Бізнесові зв’язки між підприємствами Чернігівщини та їхніми латвійськими партнерами щороку міцнішають і розширюються. Про це повідомили в Чернігівській облдержадміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська область серед лідерів за темпами росту капітальних інвестицій

Тільки торішній товарообіг між сторонами становив 5,2 мільйона доларів США. При цьому експорт порівняно з 2017 роком зріс на 10,4%, а імпорт – на 26%. До Латвії продавали переважно комплектуючі, деревину та вироби з неї, сільгосппродукцію та іграшки. А завозили, відповідно, трикотажні тканини та комплектуючі.

До речі, обсяг латвійських інвестицій у нашу область становить 2,9 млн доларів США. Зокрема, в 2017 році в Чернігові відкрилося підприємство з латвійськими інвестиціями «Рига хліб», на якому працює більше 60 осіб.

«Чернігівщина зацікавлена у розширенні співпраці з латвійськими партнерами, у виході до Балтійського моря. В області цього року знову зібрано рекордний врожай зернових, тож сільгоспвиробники готові постачати свою продукцію до країн Балтії і далі. Обласна влада також готова всіляко сприяти залученню латвійських інвестицій, адже створення сприятливого бізнес-клімату  один з основних пріоритетів Плану перспективного розвитку Чернігівщини на 2019-2021 роки», – зазначив на зустрічі з литовськими гостями голова облдержадміністрації.

До того ж, залучення інвестицій і створення сприятливих умов для ведення бізнесу – серед основних пріоритетів Плану перспективного розвитку Чернігівської області на 2019-2021 рр.

У свою чергу керівник торгової місії Латвійського агентства інвестицій та розвитку Айнарс Межулис, який очолив іноземну делегацію, наголосив на готовності латвійського бізнесу до діалогу та зазначив, що дедалі більше його співвітчизників наважуються інвестувати в Україну.

До речі, склад нинішньої делегації видався доволі цікавим. До неї увійшли підприємці, які займаються виробництвом торфу, лісопереробкою, постачанням комунальної та складської техніки, розробленням кар’єрів і подальшим риборозведенням, ремонтом доріг, металообробкою та оборонними технологіями. Усі вони приїхали на Чернігівщину задля пошуку нових надійних бізнес-партнерів.

Ще статті по темі

Back to top button