Суспільство

Чернігівська міськрада незаконно передала у приватне користування дві земельні ділянки   

У Чернігові суд визнав неправомірною передачу Чернігівською міською радою двох земельних ділянок по вулиці Підвальній, на яких розташовані об’єкти державної власності, в оренду приватному суб’єкту господарювання. 

Про це повідомляє Чернігівська обласна прокуратура.

Прокурор в інтересах Чернігівської ОДА звернувся з позовами до Чернігівської міської ради про визнання недійсними укладених із приватним суб’єктом господарювання договорів оренди землі та скасування державної реєстрації цих земель як комунальної форми власності за міською радою.

Судом встановлено, що міська рада у січні 2021 року припинила право постійного користування  акціонерного товариства «Чернігівський річковий порт» двома земельними ділянками, площею 5,5 та 1 га, по вулиці Підвальній у місті Чернігові, та передала їх в оренду приватному суб’єкту господарювання для розміщення й експлуатації будівель і споруд річкового транспорту. Згодом дія цих договорів була продовжена ще до 2027 року. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові надзвичайники врятували з «смоляного» озера собаку

Однак з’ясувалося, що на вказаних земельних ділянках розташовані об’єкти державної власності, тож, згідно із законодавством, ці землі не можуть перебувати в комунальній власності. Розпорядником таких земель є Чернігівська обласна державна адміністрація.

Зокрема, на земельній ділянці площею 5,5 га розташовані дві гідротехнічні споруди, що є державною власністю та зареєстровані за Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, а їхнім балансоутримувачем визначено Державне підприємство «Адміністрація річкових портів». 

Окрім того,  вищевказані земельні ділянки частково розташовані в межах пам’яток археології місцевого значення «Поділ» (Нижній Город) та «Острог», X-XVIII ст., які є внутрішньо комплексними пам’ятками місцевого значення «Стародавнє місто Чернігів» і взяті на облік розпорядженням Чернігівської ОДА від 1998 року. 

Пам’ятки археології належать державі, а землі, на яких вони розташовані, перебувають у державній власності.  Тому під час передачі земельних ділянок міська рада припустилася низки порушень вимог законодавства.

Рішеннями господарського суду позови прокурора були задоволені.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button