Суспільство

Чернігівська міськрада просить державу забрати ТЕЦ разом із боргом 1,5 млрд. грн.

Пристрасті довкола Чернігівської ТЕЦ тривають уже більше року. Внаслідок повномасштабної війни підприємство зазнало значних руйнувань. «Чернігівська ТЕЦ» опалює 35 тисяч домогосподарств та надає послугу з гарячого водопостачання до 25 тисяч домогосподарств перебувала в оренді з 2000 року в ТОВ «ФІРМА «ТЕХНОВА».

11.05.2022 року «ТЕХНОВА» направила до Чернігівської міської ради лист з повідомленням, що товариство не в змозі відновити роботу та користуватись ЄМК «Чернігівська ТЕЦ», та з проханням дострокового припинення договору оренди .

З метою усунення ризику загрози зриву опалювального сезону 2022-2023 років для Чернігова, 31.05.2022 року Чернігівська міська рада прийняла рішення про надання згоди на дострокове припинення Договору оренди ЄМК з ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА», дата припинення 30.09.2022 року.

30.06.2022 року рішенням Чернігівської міської ради було створено комунальне підприємство «Теплокомуненерго» Чернігівської міської ради, а 28.07.2022 року Чернігівська міська рада прийняла рішення «Про визначення комунального підприємства «Теплокомуненерго» Чернігівської міської ради балансоутримувачем єдиного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ» у разі прийняття майна ЄМК.

Але разом із майновим комплексом в «Чернігівської ТЕЦ» є ще неприємний сюрприз – величенький борг перед «Нафтогазом» за спожитий природний газ. Станом на 28 лютого 2023 року борг становив понад 1,5 мільярди гривень.

За законодавством – у разі припинення договору оренди єдиного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ», новий балансоутримувач КП «Теплокомуненерго» Чернігівської міської ради стає правонаступником за борговими зобов՚язаннями з оплати за спожитий природний газ перед ТОВ ГК «НАФТОГАЗ – ТРЕЙДИНГ», що є непосильним навантаженням для бюджету Чернігівської територіальної громади.

Тому на черговому засіданні Чернігівської міськради будуть голосувати за звернення до Кабінету Міністрів України щодо передачі ЄМК КЕП «Чернігівська ТЕЦ» в державну власність.

Йдеться про передачу ЄМК «Чернігівська ТЕЦ» у державну власність, разом з борговими зобов’язаннями з оплати спожитого природного газу, як об’єкту критичної інфраструктури, який виробляє електричну енергію та теплову енергію, за винятком магістральних теплових мереж та теплопунктів міста.

Ще статті по темі

Back to top button