Суспільство

Чернігівська область лідирує в Україні за кількістю заповідних територій

Ця екологічна акція має на меті підняття авторитету охоронюваних природних територій (заповідників, національних парків тощо), привернення уваги до їх збереження і розвитку, надання реальної практичної допомоги у вирішенні нагальних проблем. А також, виховання у підростаючого покоління почуття гордості за наше природне надбання і почуття відповідальності за його стан, формування позитивного ставлення населення до живої природи, у збереженні якої важливу роль відіграють парки та заповідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині створено ландшафтний заказник «Сосна»

Щорічно в акції беруть участь сотні тисяч людей у понад 200 державах. Саме свято веде свою історію з США. Починаючи з 1990 року, коли темою Дня Землі стали національні парки, даний екологічний рух з кожним роком набував все більшої актуальності і нового значення, а з 1995 року з’явилися Дні заповідників і національних парків, в тому числі і в Україні.

У ці дні заповідники і національні парки мають змогу розповісти про себе, про соціальну значущість і важливість заповідних територій для збереження природи в країні та всієї планети.

Чернігівська область посідає перше місце в Україні за кількістю заповідних територій. На сьогодні мережа природно-заповідних територій регіону нараховує 669 об’єктів загальною площею 262424,24 га, що становить 7,87 % площі області.

Природно-заповідний фонд Чернігівщини складають 8 категорій об’єктів: Ічнянський (площею 9665,8 га) та Мезинський (площею 31035,2 га) національні природні парки, частина національного природного парку «Залісся» (площею 1287,5 га), регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» (78753,95 га), регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» (6122,6991 га), регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» (площею 168,7 га), 453 заказники, 137 пам’яток природи, 19 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища, дендропарки «Тростянець» загальнодержавного значення та «Прилуцький» місцевого значення, Менський зоопарк загальнодержавного значення.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button