Суспільство

Чернігівська поліція пропонує тест для інтернет-покупців

Відповівши на кілька нескладних запитань, ви одразу зможете дізнатися, чи потрапили до групи ризику потенційних жертв шахраїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині виявили пастки шахраїв для любителів «полунички»

Перш ніж домовитися про купівлю-продаж із менеджером сайту або продавцем уживаних речей, пройдіть легкий тест від поліції:

  1. Товар коштує занадто дешево.
  2. Продавець пропонує лише один спосіб комунікації. Наприклад, листування через інтернет або дзвінки на мобільний телефон.
  3. Оплачувати товар треба на мобільний номер телефону.
  4. Сайт або продавець на платформі безкоштовних оголошень зареєструвався нещодавно.
  5. Продавець перебуває в іншому населеному пункті.
  6. Назва компанії не відома ані вам, ані пошуковій системі.
  7. На сайті немає адреси розташування товару (для юридичних осіб) або цієї адреси не існує.
  8. Пошук за фото показав, що цей же товар продається в іншому місті, а то й в іншій країні.
  9. Продавець навідріз відмовляється робити додаткові фото.
  10. Продавець працює виключно на умовах повної передплати та відмовляється висилати товар на умовах післяплати.

Якщо є хоча б одна відповідь «ТАК», ви, швидше за все, спілкуєтеся з шахраями.

Безперечно, що відома на весь світ компанія може відмовитися робити додаткові фото, а пошук за картинкою знайде аналоги в інших країнах. Утім, ці фірми цінують власну репутацію. Вони ніколи не дурять покупця та не продають товар через платформи безкоштовних оголошень.

Якщо ж йдеться про сайти з безкоштовними оголошеннями, то шансів стати жертвою шахраїв більшає. Так, нещодавно чернігівка уподобала на такій платформі диван. Ціна її настільки вразила, що навіть із доставкою з іншого населеного пункту він коштував супердешево.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові шахраї взялися за фейкове працевлаштування

Жінка про схеми шахраїв нічого не чула та й інтернетом користується не дуже впевнено. Вона не подумала перевірити продавця, подивившись запропонований товар через пошук фото, не попросила фотографію цього дивана з якимось предметом тощо.

Продавець пообіцяв жінці доставити диван до під’їзду та попросив перерахувати йому гроші за доставку. Начебто на півшляху до Чернігова він жінці зателефонував ще раз і сказав, що зупинили поліцейські та виписали штраф. Жінку продавець попросив перерахувати ще 600 гривень на мобільний телефон, що та й зробила. Більше на зв’язок ніхто не виходив.

Зрозумівши, що це був шахрай, жінка звернулася по допомогу до Чернігівського відділу поліції. Тепер їй відомі схеми інтернет-шахрайств, про які вона розповість найближчому оточенню. Щоб у колі ваших знайомих не сталася така сама ситуація, запропонуйте пройти тест близьким!

Ще статті по темі

Back to top button